Australische wetenschappers van het Royal Hospital in Sydney hebben een doorbraak bereikt in het onderzoek naar endometriose, waardoor er mogelijk betere behandeling aan patiënten kan worden geboden.
Dat meldt NU.nl.
Endometriose
Endometriose is een aandoening waarbij er buiten de baarmoeder weefsel zit dat lijkt op baarmoederslijmvlies. De aandoening leidt bij vrouwen vaak tot hevige menstruatie, buikpijn, vermoeidheid, bloedingen uit blaas en darmen, en onvruchtbaarheid.
Er zijn verschillende soorten. Tijdens het Australische onderzoek werd weefsel gekweekt van elke bekende variant en zijn verschillende behandelingen daarop getest. Hierdoor kon er worden gezien welke behandeling het meest geschikt is per type van de ziekte. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de behandeling van endometriose gerichter en dus beter kan worden.
De wetenschappers laten weten dat het onderzoek vergelijkbaar is met de studies die jaren geleden zijn gedaan naar verschillende soorten borstkanker en de behandeling daarvan.
Nederland telt ongeveer een half miljoen vrouwen met endometriose. Een deel van hen moet hormonen slikken tegen de pijn. In bepaalde gevallen is er een operatie nodig waarbij de aangetaste plekken op bijvoorbeeld de eierstokken of eileiders worden verwijderd.