Een olifant die een stroper dood trapt: op social media werd het dit weekend als ‘karma’ bestempeld. Maar ‘wanhopige mensen doen wanhopige dingen’, benadrukt afrikanist Charlotte Simons op Twitter.
Een stroper die dood getrapt wordt, is geen karma, zegt afrikanist Charlotte Simons
Stropers zijn vaak ‘heel wanhopige mensen die in extreme armoede leven, en op deze manier proberen hun gezin te onderhouden’, twittert Charlotte Simons, afrikanist en journalist voor VICE en OneWorld.
Stroper gedood door een olifant, opgegeten door leeuwen
Afgelopen weekend maakte het Kruger National Park bekend dat een neushoornstroper was dood getrapt door een olifant, en vervolgens deels was opgegeten door leeuwen. Op 2 april waren er vijf personen op strooptocht in het Zuid-Afrikaanse park, totdat één van hen door de olifant werd aangevallen. De autoriteiten werden gealarmeerd, maar het slachtoffer was al overleden.
‘Gerechtigheid’
Op sociale media zagen veel mensen het overlijden van de stroper als gerechtigheid. ‘1-0 voor de olifant! Wat mij betreft mag het vaker gebeuren, een standbeeld voor dat dier’, zegt een Twitteraar. Anderen noemden het ‘lekker nieuws’ en een ‘win-win situatie’.
Stropen vanwege extreme armoede
Op Twitter vertelt afrikanist Charlotte Simons dat ze diverse ex-stropers heeft ontmoet. Zij werken nu als rangers in wildparken. Ze stroopten omdat ze in extreme armoede leefden, en daar niet aan konden ontsnappen. “Mind you”, voegt Charlotte daar aan toe, “Armoede die (groten)deels door het Westen is bewerkstelligd en die gedeeltelijk door ons in stand wordt gehouden.”
China en het Westen runnen de stroopindustrie
De vraag naar ivoor en hoorn komt van Chinese “consumenten die zwémmen in het geld”, zegt Charlotte. Alleen Afrikaanse stropers worden opgepakt, nooit de “steenrijke, Chinese handelaren en consumenten”. De afrikanist vraagt zich dan ook af of dit wel gerechtigheid is. Een piepklein wieltje in het proces is dood, maar de ‘big fish’ in het verhaal gaat vrijuit. Stroperij is illegaal, maar Europese en Amerikaanse toeristen mogen wel legaal wilde dieren afschieten.
‘Ik heb mijn lesje geleerd’
Twitter reageert veelal positief op Charlotte. “Ik was schuldig aan de ‘karma’ tweet. En ik heb mijn lesje geleerd.” Op Facebook zeggen sommige mensen dat stropers ook een ander beroep kunnen kiezen. Als je dat zegt, ken je de regio niet, zegt Charlotte in een reactie. “Ik heb met eigen ogen gezien wat voor enorme ellende postkoloniale armoede kan aanrichten.” De lijn tussen het illegale en legale wordt dunner. “Het is gemmakkelijk om vanaf deze afstand en vanuit je eigen extreem geprivatiseerde positie te oordelen.”
https://twitter.com/CS_Simons/status/1115217745216516098
https://twitter.com/CS_Simons/status/1115217756352327680
https://twitter.com/CS_Simons/status/1115217771959287808
https://twitter.com/CS_Simons/status/1115220952554647553
https://twitter.com/CS_Simons/status/1115913722051137537
Lees ook:
Recordaantal neushoorns gestroopt in Afrika