Donorkinderen zullen naar de rechter stappen om erachter te komen wie hun donorvader is. Ze eisen dat het ziekenhuis waar het sperma gedoneerd is, de gegevens gaat delen.
De donorkinderen starten een rechtszaak tegen ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en MC Kinderwens in Leiderdorp. Hun donorvader was eerst niet anoniem, maar hij veranderde zijn status in 2004 alsnog naar anoniem, waardoor de donorkinderen nu geen contact met hem kunnen opnemen.
Anonieme donor
Die statusverandering kon toen de wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting werd ingevoerd. Daarin werd bepaald dat anoniem doneren van sperma niet meer mogelijk was. Maar mannen die niet anoniem zaad hadden gedoneerd mochten op dat moment wel van status veranderen en aangeven of ze alsnog anoniem wilden worden.
Gekwetst
Aan het AD meldt een van de donorkinderen dat ze kwaad is. “Ik voel me gekwetst en belazerd.” “Nu heeft hij donorkinderen en wil hij er niks van weten. Hij heeft het mij en mijn moeder destijds beloofd. Ook het ziekenhuis heeft het beloofd.” Ziekenhuis Rijnstate vindt de keuze van donorvaders ‘ethisch’ niet kunnen, maar laat weten de gegevens niet te mogen verstrekken.