Het Dolfinarium in Harderwijk wil een nieuwe weg inslaan ‘met meer oog voor dierenwelzijn’. Dat betekent dat dolfijnen niet langer door hoepels hoeven te springen en ook de tijd van ‘klapperende’ zeeleeuwen is voorbij.
Aanleiding voor de aanpassingen is een kritisch rapport dat een onderzoekscommissie vorig jaar schreef in opdracht van het ministerie van Landbouw. De onderzoekers concludeerden dat de dolfijnen te veel worden gebruikt als ‘performers’.
De populaire fotomomenten zouden volgens hen haaks staan op de educatieve functie die dierenparken moeten hebben. Ook uitten de onderzoekers kritiek op de ondermaatste verblijven van de dieren.
Shows
Hoewel het Dolfinarium dus de nodige wijzigingen doorvoert zullen de shows niet helemaal verdwijnen, terwijl dit volgens World Animal Protection Nederland wel de beste oplossing zou zijn.
“Kinderen leren vooral dat het prima is om wilde dieren te gebruiken voor ons vermaak. Niet de bezoeker dient centraal te staan, maar het welzijn van de dieren”, zeggen zij in een reactie bij de NOS.
Corona
Het park beleeft een financieel zware tijd, doordat het park al enige tijd dicht is vanwege de coronamaatregelen. Dolfinarium heeft mede hierdoor besloten om afscheid te nemen van twee zeeleeuwen, twee walrussen en acht dolfijnen.
De zeeleeuwen krijgen een nieuw onderkomen in China. Al is er volgens World Animal Protection Nederland geen garantie dat ze daar niet ingezet zullen worden voor entertainment, of onderdeel worden van een fokprogramma.
Fokprogramma
Het Dolfinarium stopte in 2016 met het kunstmatig insemineren van dolfijnen, nadat er veel kritiek was ontstaan toen Rambam met een verborgen camera beelden maakte van een medewerker die een dolfijn aftrok, in het kader van het fokprogramma.
De manager van het dierenpark sluit overigens niet uit dat het fokprogramma in de toekomst niet meer zal worden opgepakt, maar stelt dat er nu genoeg dolfijnen zijn. In 2017 werd voor het laatst een dolfijn geboren in Harderwijk.