Het drie weken durende DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak naar de moord op Nicky Verstappen die in 1998 tijdens een zomerkamp in Limburg om het leven werd gebracht, is afgerond. De opkomst is lager dan gehoopt.
DNA-verwantschapsonderzoek in zaak Nicky Verstappen afgesloten
Van de 21.500 opgeroepen mannen, zijn er 13.460 die hun wangslijm lieten afnemen. Zo’n 8000 mannen lieten het afweten.
Lees ook
Moeder van vermoorde Nicky Verstappen over onzekerheid die al 20 jaar duurt
Landgraaf
Het onderzoek richtte zich vooral op mannen uit de regio Landgraaf. Hiernaast ging het ook om mannen in Heerlen, Brunssum en Heibloem. Dit is het dorp waar Nicky voor zijn dood woonde. Het jeugdkamp waar hij is omgebracht vond plaats op de Brunssummerheide bij Heerlen.
Optimale deelname
De opkomst mag dan tegenvallen, maar de politie is niet ontevreden. Maximale deelname is namelijk niet het belangrijkste, dat is optimale deelname. “Uiteraard is bij een opkomst van 100 procent de kans op succes het grootst. Maar ook met deze opkomst kan het zo zijn dat we van alle familielijnen voldoende dna-profielen hebben om goed onderzoek te doen”, zegt projectleider Hans Ramaekers. Het wordt nu in kaart gebracht of er van alle familielijnen genoeg dna-profielen zijn. Als dit niet zo is, dan kunnen sommige weigeraars alsnog worden gevraagd om mee te doen.
Puzzel
Wat ook een lastige puzzel was in dit onderzoek, dat was het bepalen van het gebied waarin de dader moet worden gezocht. Volgens wetenschappelijk onderzoek worden dit soort misdrijven vaak dicht bij huis gepleegd. Als dit ook in deze zaak zo is, dan is de kans dat de dader met dit onderzoek wordt gevonden vrij groot, en kunnen de laatste uren van Nicky’s leven worden ingevuld.
Wangslijm
In een grootschalig DNA-onderzoek wordt er gezocht naar (verre) familieleden van de dader, door middel van het afnemen van wangslijm.