Na een week vol uitgelekte verhalen en ophef ligt het boek van prins Harry dinsdag dan eindelijk echt in de winkels.
Onze royalty verslaggever Sam Hoevenaar heeft het boek Reserve gelezen en deelt vijf nog onbesproken, smeuïge passages.
Na een week vol uitgelekte verhalen en ophef ligt het boek van prins Harry dinsdag dan eindelijk echt in de winkels.
Onze royalty verslaggever Sam Hoevenaar heeft het boek Reserve gelezen en deelt vijf nog onbesproken, smeuïge passages.
In het eerste deel van het boek lezen we over de impact van het overlijden van Harry’s moeder. Zijn vader vertelt hem over het ongeluk en het feit dat ze ‘het niet heeft gered’ als ze samen op zijn bed zitten. Het lijkt niet tot Harry door te willen dringen, en tranen blijven uit. Sarah, de zus van Diana en tevens ex-vriendin van koning Charles, heeft een aandenken voor haar neefjes meegenomen. Ze heeft haar overleden zus bezocht in het ziekenhuis in Parijs en heeft twee blauwe doosjes bij zich. Harry: ‘Tante Sarah legde uit dat ze, toen ze in Parijs was, twee lokken van mammies haar had afgeknipt.’
Lees en huiver: prins Harry had bevroren penis tijdens bruiloft WilliamLees ookGekkigheden over de prinselijke gewoontes van koning Charles haalden vaker het nieuws. In het boek krijgen we weer wat nieuwe details te lezen. Prins Harry beschrijft hoe zijn vader in de ochtenden gehuld in slechts zijn onderbroek op zijn handen gaat staan. Het zijn oefeningen die zijn fysiotherapeut hem heeft voorgeschreven . Vervolgens is het de bediende die hem helpt bij het aankleden, aldus Harry.
Ook vertelt Harry in zijn boek over Charles’ teddybeer. Hij had steun aan het knuffeldier in de jaren dat hij gepest werd op school. ‘Een speelgoeddier dat hij jaren daarna nog steeds bezat. Die beer ging overal mee naartoe. Het was een armzalig beestje, met kapotte pootjes, loshangende dragen en overal gaten, die hier en daar gestopt waren.’ Volgens Harry staat de beer symbool voor de eenzame jeugd van zijn vader.
Als prins Harry in 1999 naar Botswana reist voor een safari met broer William, staat hij plots oog in oog met een luipaard. De groep waarmee hij reist blijft aan de grond genageld staan, behalve hijzelf. Hij dacht aan ‘mammie’, aldus de prins. ‘De luipaard was overduidelijk een teken van haar, een boodschapper die ze had gezonden om te zeggen: alles gaat goed. En alles komt goed.’
Jaren later tijdens zijn studie gebeurt het opnieuw. Wanneer hij boven de toiletpot met het raam open wiet staat te roken in zijn kamer, ziet hij een vos die hem in zijn ogen aankijkt. Zijn studiegenoten vragen zich af wat er met Harry aan de hand is als hij ‘dag jongen, hoe gaat het?’ fluistert naar het beest. Hij voelde een ‘indringende en krachtige verwantschap’ met de vos. ‘Ik voelde me meer verbonden met die vos dan met de jongens in de badkamer, dan met de andere jongens op Eton, en zelfs meer dan met de Windsors in het kasteel verderop. Net als de luipaard in Botswana leek me dit vosje eerlijk gezegd een boodschapper, die naar me toe was gezonden vanuit een of ander rijk.’
Prins Harry claimt dat nazipak op feestje een idee was van William en KateLees ookDe eerste ontmoeting tussen Queen Elizabeth en Meghan op Windsor Castle verloopt soepel, vertelt prins Harry in het boek. Markle buigt heel diep, en de twee kletsen vervolgens over Canada. Tijdens het gesprek zit prins Andrew naast de koningin op de bank, met de handtas van zijn moeder op schoot. Als de koningin en Andrew de kamer verlaten vraagt Meghan naar ‘de assistent’. Harry weet niet direct wie ze bedoelt. ‘De man die haar tasje vasthad. Die met haar meeliep naar de deur.’ Het is het moment dat Harry moet uitleggen wie zijn beruchte oom Andrew is.
Kate en William maken het er het slechtst vanaf in het boek. Vooral de ruzies tussen de twee echtgenotes lijken van weinig inhoudelijke aard, maar worden toch breed uitgemeten. Zoals de keer dat Meghan vroeg of ze lipgloss mocht lenen van Kate, wat als not done werd beschouwd. Er is de bekende ruzie over de jurkjes van de bruidsmeisjes, en een voorval waarbij een grap van Meghan bij Kate in het verkeerde keelgat schiet. In het boek wordt het moment dat ze de confrontatie aangaan over de onderlinge spanningen uitgeschreven. ‘Willy en Kate hadden zich er blijkbaar aan gestoord dat we hun geen paascadeautjes hadden gegeven. Paascadeautjes? Was dat een probleem?’
Dan volgt een gesprek over verwisselde naamkaartjes tijdens de bruiloft. William en Kate hebben volgens Harry naamkaartjes op de dinertafel verwisseld zodat ze op een plek naar keuze konden zitten. Het wordt bekvechten: volgens William en Kate hadden juist Harry en Meghan dat eerder zelf gedaan tijdens het huwelijk van Pippa.
‘Pa? Willy? Wereld? Daar gaan we.’ Zo begint het boek van prins Harry. Zijn vader en broer begrijpen hem niet, en de pers schrijft al bijna veertig jaar wat ze maar willen over hem. Hij vindt het tijd voor zijn kant van het verhaal. De rol van buitenstaander als reserve-prins en plan b in combinatie met de tragische dood van zijn moeder hebben hem overduidelijk beschadigd. Het gevoel dat ook zijn moeder niet kon aarden binnen het instituut en zich uitsprak, geeft hem de kracht om nu datzelfde te doen. Dat lees je tussen de regels door.
Voor het koningshuis geldt het motto ‘nooit klagen en nooit toelichten’. En dus zullen we het met de waarheid van prins Harry en Meghan moeten doen. En we weten allemaal: in familieruzies zijn er toch echt meerdere kanten aan een verhaal. Tot in detail worden privégesprekken en situaties die zich binnen de familie afspeelden uitgeschreven. Volgens de familie Sussex moet de waarheid boven tafel komen om vrede te kunnen krijgen. Echter blijken de Windsors woedend over de vuile was die steeds maar weer wordt buiten gehangen, en lijkt een verzoening tussen Harry en zijn familie verder van hem weg te zijn gedreven.
Royaltyjaar 2023: familieruzies, huwelijken, Amalia op reis en Alexia bij PrinsjesdagLees ook