Het aantal bezwaren in toeslagenaffaire is enorm en loopt alleen maar verder op. De Dienst Toeslagen wil met een omstreden maatregel dit aantal bezwaren naar beneden brengen: ze bieden gedupeerde ouders eenmalig 5000 euro, op voorwaarde dat zij hun bezwaar intrekken.
Dienst Toeslagen wil gedupeerde ouders afkopen: 'Onorthodoxe maatregelen'
Begin september had het ministerie van Financiën, waar de Dienst Toeslagen onderdeel van is, 12.000 bezwaren ontvangen.
Bezwaren in toeslagen affaire
Gedupeerde ouders kunnen bij iedere stap in de herstelprocedure bezwaar maken, waardoor het aantal bezwaren snel op loopt. Het kabinet zei eerder al dat ze tot eind 2027 bezig zijn met de compensatie van alle gedupeerden. Door gedupeerden 5000 euro te geven, hopen ze drie maanden tijd te besparen.
Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring reageert bij de NOS: “De hersteloperatie is volledig vastgelopen. Dit schikkingsvoorstel is een brevet van onvermogen van de Dienst Toeslagen.”
Zelfs de ambtenaren van het ministerie van Financiën spreken over een “onorthodoxe maatregel”. Veel mensen zijn tegen: gedupeerden, advocaten en hoogleraren – er klinken vanuit alle kanten kritische geluiden.
Kosten besparen
Toch vallen op dit moment de eerste brieven bij gedupeerden op de deurmat. Zo’n 4700 ouders komen in aanmerking voor het schikkingsvoorstel. Het ministerie trekt er 30 miljoen euro voor uit.
De maatregel is niet alleen in het leven geroepen om tijd te besparen, maar ook om de kosten te drukken. Een bezwaar afhandelen kost gemiddeld zo’n 21.500 euro. De besparing met dit voorstel loopt dus op in de vele miljoenen.
Ouders afkopen
Voor veel ouders voelt het als ‘afkopen’, maar dat is volgens de staatssecretaris Nora Achahbar (NSC) echt niet de bedoeling. Ze zegt het “heel verdrietig” te vinden als dit voor ouders zo voelt.
Ze benadrukt dan ook dat het een vrijwillig aanbod is, dat ook afgeslagen kan worden. Bij de afhandeling van het aardbevingsdossier in Groningen werkt een soortgelijk schikkingsvoorstel goed: “Toen leidde het tot versnelling van de procedure en kortere wachtrijen.”
Rohan (21) werd uit huis geplaatst als gevolg van toeslagenaffaire: 'Mijn gezin krijg ik nooit meer terug'Lees ook