Je ‘designerbaby’ voor de geboorte al leren kennen, en een eicel creëren uit een huidcel. Volgens wetenschappers is dit waarschijnlijk ooit écht mogelijk.
In De toekomst is fantastisch (VPRO) liggen feit en fictie opvallend dichtbij elkaar.
Je ‘designerbaby’ voor de geboorte al leren kennen, en een eicel creëren uit een huidcel. Volgens wetenschappers is dit waarschijnlijk ooit écht mogelijk.
In De toekomst is fantastisch (VPRO) liggen feit en fictie opvallend dichtbij elkaar.
We zijn donderdagavond even in 2039: een samenleving waarin baby’s geboren worden in kunstbaarmoeders en voortplanting een keuzemenu van gamma, alfa en beta kinderen is. In De toekomst is fantastisch schetsen acteurs een toekomstbeeld dat eigenlijk te bizar lijkt om dichtbij de waarheid te liggen. Er zal toch nooit een tijd komen waarin we zelf geen kinderen meer baren? Maar dan komen er een aantal bijzondere wetenschappers aan het woord.
Zo vertelt Sjoerd Repping, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde, over in-vitrogametogenese (IVG). Met deze techniek kun je van een huidcel zaadcellen en eicellen maken. Sex of werkende eierstokken zijn dan niet meer nodig om een baby te krijgen. In Japan is dit al gelukt met muizen, wat volgens Repping betekent dat het waarschijnlijk ook ooit bij mensen zal lukken. “Dan kun je mensen die anders geen kinderen kunnen krijgen, toch aan kinderen helpen.”
Lees ook
Eerste baby met drie biologische ouders geboren door nieuwe IVF-methode
Presentator Tim den Besten vraagt zich af of hij zo een kind van Beyoncé kan krijgen. “Ik regel een meet and greet en dan haal ik een huidcel weg. Daarna ga ik naar jou, en zeg ik: ‘maak hier eens een eicel van, dan ga ik die bevruchten.'” Technisch gezien kan het, zegt Repping. “Het is wel ingewikkeld.” Hoe zit dat met twee mannen, vraagt Tim zich af. “Zou ik ook met mijn toekomstige vriend een baby kunnen krijgen?” Mannencellen zijn in principe niet bedoeld om eicellen te maken, zegt de hoogleraar. Nu begrijpen wetenschappers nog niet hoe ze dat kunnen omdraaien. “Maar over twintig jaar gaat dat vast beter.”
Lees ook
April (39) doneerde na jarenlange vruchtbaarheidsproblemen haar baarmoeder
In het fictieve 2039 zien we hoe ouders voor een futuristische kunstbaarmoeder een zwangerschap aankondigen met een selfie. Is dat ons toekomstbeeld, vraagt presentator Marijn Franken aan foetusarts George Mychaliska. Hij probeert sinds 2008 een kunstbaarmoeder na te bootsen. Niet voor een hele zwangerschap, maar voor te vroeg geboren kinderen. In een kunstbaarmoeder zouden hun onderontwikkelde longen zich net zo kunnen ontwikkelen als in de buik van hun moeder. Zijn de longen rijp genoeg om lucht in te ademen? “Dan wordt de baby eigenlijk voor de tweede keer geboren.”
In diezelfde verre toekomst krijgen wensouders ook een keuzemenu voorgeschoteld. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen of hun kind hetero, homo, transgender of bi wordt. In Tims familie komt doofheid voor. Hij vraagt de hoogleraar of hij kan voorkomen dat zijn kind dat ook krijgt. Dat kunnen ze uit een embryo “knutselen”, zegt Repping. Doofheid is misschien een goede reden, maar wat als je wilt dat je kinderen goed kunnen voetballen, vraagt hij zich af. “Het is altijd dezelfde vraag: waar begint het en waar eindigt het?”
Meer weten over kunstbaarmoeders en designerbaby’s? Bekijk hieronder de hele aflevering.
Kun je de video niet zien? Klik dan hier.