Het is iets dat in Oost-Congo dagelijks voorkomt: seksueel geweld. Gynaecoloog Denis Mukwege (63) behandelt de slachtoffers van deze brute verkrachtingen.
Wij leggen je uit waarom hij vandaag de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt.
Denis Mukwege
Denis Mukwege is een mensenrechtenactivist en gynaecoloog. Sinds 1999 is hij directeur van het Congolese Panzi-ziekenhuis en nog dagelijks behandelt hij slachtoffers van seksueel geweld. Hij wordt met zijn specialisatie als expert gezien, maar hij wordt ook veelvuldig bedreigd in zijn moederland.
Gewapende mannen
Dat komt doordat hij kritiek uit op de (corrupte) machthebbers en militairen in zijn land. Zo werd zijn huis in 2012 overvallen door gewapende mannen, maar kon hij net op tijd met zijn gezin ontsnappen. Daarna vluchtte hij met hen naar België, maar kort erna keerde hij weer met opgeheven hoofd terug naar Congo om verder te gaan met zijn hulpverlening.
Ook in Nederland is de gynaecoloog bekend. Zo ontmoette koning Willem-Alexander hem vorige maand nog op een congres in Den Haag. Dat stond in het teken van seksueel geweld als oorlogswapen. Destijds was er een vijfdaagse conferentie van het Internationaal Slachtoffer Netwerk, waar de twee elkaar spraken.
Statement
In een statement, dat Mukwege maakte toen hij als Nobelprijswinnaar uit de bus kwam, is hij duidelijk met zijn boodschap. “Ik wijd deze Nobelprijs aan alle vrouwen op deze wereld; zij die iedere dag te maken krijgen met geweld. Ik wijd deze prijs ook aan alle overlevenden van seksueel geweld. Weet dat de wereld nu naar je luistert.”
Het Panzi-ziekenhuis heeft tot nu toe meer dan vijftigduizend slachtoffers van seksueel geweld geholpen. Ze bieden er psychische en medische hulp voor de verkrachte vrouwen. En dat in een land waar seksueel geweld veel te vaak voorkomt. Voor zijn hulp ontvangt Mukwege dus vandaag de Nobelprijs, en deze neemt hij in ontvangst met Jezidi-activist Nadia Murad uit Noord-Irak. Ook zij strijdt tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden. De twee mogen een bedrag van bijna 860.000 euro delen.