Niet borstkanker, een beroerte of hartfalen, maar dementie is doodsoorzaak nummer één bij vrouwen in Nederland.
Uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat één op de drie vrouwen de hersenziekte krijgt.
Geen genezing
De kans dat je als vrouw overlijdt aan dementie is op dit moment vele malen groter dan de kans te overlijden aan bijvoorbeeld borstkanker.
Dementie is een enorm impactvolle ziekte. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de mantelzorger, de familie en uiteindelijk de hele maatschappij. De hersenziekte is nog niet te genezen.
Campagne
Alzheimer Nederland start daarom maandag de campagne ‘Wat alz… jij het bent’. Met deze campagne wil de organisatie aandacht vragen voor deze ziekte. De organisatie stelt alles in het werk om een toekomst zonder dementie dichterbij te brengen.
Pas de privacy manager instellingen aan om dit Facebook item te kunnen bekijken.
Geen medicijn
“De urgentie om oplossingen te vinden om dementie te voorkomen, behandelen en genezen is groter dan ooit. De coronacrisis heeft de omvang van de groep mensen met dementie in Nederland voor iedereen zichtbaar gemaakt. Een kwetsbare groep mensen die in grote snelheid uitgroeit tot een half miljoen in 2040. Voor deze mensen is nog geen enkele behandeling of medicijn mogelijk”, zegt Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland.
Met de campagne ‘Wat alz…’ wil de stichting mensen bewust maken dat dementie niet over ‘de ander’ gaat, maar dat de kans groot is dat je er zelf mee te maken krijgt.
Wilmink: “Dementie is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Hoe gaan we als maatschappij beter om met al die mensen met dementie nu? En: hoe kunnen we met elkaar zorgen dat volgende generaties niet meer met deze ziekte te maken krijgen?”
Geld
De hersenziekte is op dit moment nog niet te genezen. Maar onderzoekers zijn ervan overtuigd dat we ook vormen van dementie kunnen voorkomen en op termijn ook kunnen genezen.
Geen enkel lichaamsdeel is zo moeilijk te onderzoeken als de hersenen, maar technologische ontwikkelingen hebben de afgelopen twintig jaar veel nieuwe kennis opgeleverd.
“Meer geld voor onderzoek is meer kans op behandeling en genezing, zo simpel is het”, aldus Wilmink.