Alles wat je over een paar jaar online ziet, is niet echt. Deepfake ’takes over’, zo ver willen onderzoekers van de Tilburg University wel gaan in hun uitspraken. Hoe zit het dan met onze privacy?
Deepfake kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
Deepfake en privacy
Je hebt het kerstfilmpje vast voorbij zien komen: Hugo de Jonge, Mark Rutte, Jaap van Dissel en Diederik Gommers die samen een kerstkoortje vormen. Dit filmpje was gemaakt met deepfake. Net zoals de klimaattoespraak die Mark Rutte eerder gaf. Volgens onderzoekers van Tilburg University zullen dit soort filmpjes de komende jaren steeds vaker opduiken. Onderzoeker Bart van der Sloot vertelt op BNR Nieuwsradio dat hij vooral bezorgd is over onze privacy.
Iemand die een beetje handig is met de techniek kan je oma de hoelahoep laten dansen. Of griezeliger: mensen dingen laten doen of zeggen waar ze helemaal niet achterstaan. Denk hierbij ook aan beelden die dusdanig gemanipuleerd worden dat het lijkt alsof iemand sex heeft. Met dergelijke filmpjes kan iemand onder druk worden gezet of zelfs afgeperst worden. Voor journalisten en rechters kan dit veel problemen opleveren. Want wanneer is iets echt of nep?
Gevaarlijke situaties
De onderzoekers doen een dringende oproep aan het nieuwe kabinet om zich goed te verdiepen in de techniek. Eventueel kunnen er al beperkingen worden opgelegd voordat er gevaarlijke situaties ontstaan, aldus de onderzoekers.