Donald Trump maakte de term ‘fake news‘ groot. Nu spreken we al van ‘Deep Fake News’. Wat is het? Maar bovenal: wat zijn de gevaren? Lees en huiver.
Deep Fake News is misschien wel de meest bedrieglijke vorm van nepnieuws.
Videobeelden
Deep Fake News komt het vaakst voor als video. Een Deep Fake Video, dus. En wat is dát dan precies. Eigenlijk is het een video waarbij je er met kunstmatige intelligentie voor zorgt dat mensen dingen doen en zeggen, die ze helemaal nooit hebben gedaan. Het lijkt dus levensecht, wat het ook zo bedrieglijk maakt.
Talenknobbel
Aan wat voor nepvideo’s kunnen we dan denken? Nou, aan deze bijvoorbeeld. De BBC-nieuwslezer in de video hieronder zie je allerlei talen spreken, die hij eigenlijk helemaal niet spreekt. Door middel van nieuwe technologieën lijkt het dus alsof hij wél een enorme talenknobbel heeft.
Mark Rutte
De makers van VPRO Tegenlicht onderzochten wat zij Mark Rutte allemaal konden laten zeggen door deze nieuwe technieken. Door middel van software waarmee ze een gezicht inspecteren, kunnen ze bijna elke emotie op andermans gezicht projecteren. Daardoor is het dus mogelijk om ook de minister-president dingen te laten beweren in video’s die hij nooit heeft gezegd.
Bedreiging
Jaren geleden was het maken van Deep Fake alleen iets wat kon in de special effect studio’s van de grootste filmsets. De technologie ontwikkelt zich nu zó snel, dat het ook makkelijker in handen valt van het grote publiek. Met het gevolg dat vrijwel elke video nep kan zijn, met foutieve informatie.
Wetenschappers proberen met man en macht de nepvideo’s te ontmaskeren en vervolgens onschadelijk te maken. Maar door zelflerende algoritmen worden de Deep Fake Videos steeds realistischer en moeilijker te detecteren. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft de Deep Fake technologie inmiddels verklaard tot een bedreiging voor de nationale veiligheid.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nóg meer weten over Deep Fake News? Dan is de documentaire van VPRO Tegenlicht een absolute aanrader.