Duizenden mensen in Nederland die op datingsites liefde proberen te vinden, komen bedrogen uit. Ze krijgen te maken met nepprofielen en betalen zich rot.
De Monitor (KRO-NCRV) schonk er gisteren aandacht aan.
Duizenden mensen in Nederland die op datingsites liefde proberen te vinden, komen bedrogen uit. Ze krijgen te maken met nepprofielen en betalen zich rot.
De Monitor (KRO-NCRV) schonk er gisteren aandacht aan.
Lees ook
Tinderen na je trouwen: ‘Datingsites richten een relationele ravage aan’
Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn er in ons land duizenden datingsites met nepprofielen actief. Je chat met vrouwen die niet bestaan, terwijl je moet betalen om berichten te kunnen sturen.
En ook bij datingsites zit het ‘m in de kleine lettertjes. Er wordt weliswaar vermeld dat profielen fictief kunnen zijn en entertainment tot doel hebben, maar veel mensen lezen daar overheen. Vooral kwetsbare mensen trappen er in, en betalen zich scheel om telkens maar weer een berichtje te kunnen sturen.
Tot een echt afspraakje komt het vervolgens nooit, vertelt ook de Brabantse Harold, die een langere tijd aan het chatten was met een vrouw. “We deelden geheimen met elkaar, dat vond ik wel fijn. Het waren gesprekken op hoog niveau, niet over koetjes en kalfjes. Ik dacht dat ik heel gelukkig met haar zou worden.” Hij heeft zoveel geld uitgegeven aan een datingsite, dat-ie niet eens durft te zeggen om hoeveel het gaat.
https://twitter.com/hoodadam/status/968585231698624512
Ook een chatoperator komt (anoniem) aan het woord. Hij vertelt zelf ook weleens geschrokken te zijn van klanten die echt niet beseffen dat een profiel nep kan zijn: “Ik kwam een gesprek tegen dat al twee jaar aan de gang was. Deze meneer had lief en leed gedeeld met de vrouw, hij miste haar en zei ‘ik hou van je’.”
Hij ging mee in het gesprek, “totdat de man aangaf dat hij graag verder wilde praten, maar moest wachten op de betaling van zijn uitkering voordat hij een nieuw berichtje kon sturen. Dat was het moment waarop ik me wel echt slecht voelde door dit werk.” Hij kan dan weliswaar beslissen het gesprek weg te klikken, maar dan is er wel iemand anders die het gesprek oppakt: er kunnen namelijk wel tachtig ‘vrouwen’ zijn die één profiel onderhouden.
Deskundigen zijn het erover eens dat het pure oplichting is, maar tegelijkertijd kunnen de ondernemers achter de misleidende websites al jarenlang doodleuk hun gang gaan. Stappen worden (nog) niet ondernomen, maar toezichthouder ACM doet er nu verder onderzoek naar.
Kijkers vallen achterover van de misleidende praktijken, zo blijkt:
Arme Harald. Vind het zo zielig voor hem. Ja hij is dom geweest, heel erg dom zelfs. Maar dat pleit die oplichters niet vrij. Harald is slachtoffer van een misdrijf. #demonitor
— Maarten de Lange (@RCM_Doherty) February 27, 2018
Ethiek is dus ver te zoeken bij dergelijke bedrijven… #demonitor
— ♑️ Фшэи 🧑🏾💻 (@owietje) February 27, 2018
https://twitter.com/FionaCitroen/status/968589789648818177
Geraffineerd bedrog van kwetsbare mensen #datingsites #demonitor
— Ad H⭕fstra ♻🕯🇺🇦 🐦© 🇵🇸 (@adhofstra) February 27, 2018
https://twitter.com/BerendKars/status/968588510461681664
Bekijk de aflevering van ‘De Monitor’ hier terug.
Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.