Inmiddels weten we wel dat slecht eten niet goed is voor je lichaam. Sterker nog: één op de vijf mensen sterft aan de gevolgen van slechte voeding. Nu blijkt echter dat een slecht voedingspatroon ons ook nog eens ongelukkig maakt, en de depressie die daarop zou kunnen volgen, ons wéér zieker maakt. Een vicieuze cirkel dus.
Maar wat moeten we dan eten?
Bij recent onderzoek, gehouden onder 964 Amerikanen, ontdekten wetenschappers dat mensen die het zogeheten DASH-dieet volgen, minder kans op een depressie hebben, dan de mensen die graag traditioneel westerse eten tot zich nemen. Wat zo’n DASH-dieet dan inhoudt? Heel simpel: je eet je vooral veel groenten, fruit, vezels, zaden, noten en vette vis.
Hoezo dan?
Dat roept natuurlijk de vraag op waarom juist díe voeding de kans op een depressie vermindert. Dat zit zo: onderzoekers gaan er vanuit dat er een verbinding is tussen de darmen en de hersenen. Wanneer mensen een dieet met veel vezels volgen, worden die vezels in de darmen omgezet in korte vetzuren, die onder andere de hersenen (positief) beïnvloeden.
Groei hersencellen
Daarnaast verhogen gezonde vetten de productie van eiwitten en die verhogen op hun beurt weer de groei van nieuwe hersencellen in de zogeheten hippocampus: een deel van onze hersenen dat onder ander betrokken is bij emotie. Dus, na het Paasweekend beginnen maar?