Dat darmproblemen, maar ook toiletangst of poepschaamte, je leven behoorlijk kunnen beïnvloeden, zien we in ‘Make Holland great again’.
Zo vertelt de 31-jarige Ibolya hoe ze sinds de puberteit gekweld wordt door helse buikpijn.
Pijn
“Het gaat soms een paar maanden goed, maar dan is het opeens weer helemaal mis” legt Ibolya uit. “Ik heb dagen dat ik niet naar de wc kan, ik krijg dan enorme buikpijn. Ik hoor en zie niks meer en heb suiker nodig om erbij te blijven. Het is dan wachten tot de boel loskomt, wat heel veel pijn geeft en waardoor ik soms de deur gewoon niet uitkom.”
De schaamte voor haar probleem is groot, aldus Ibolya. “Ik ben altijd bang dat mensen het doorkrijgen en daar word ik erg onzeker van.” Niet iedereen reageert even begripvol als ze vertelt over haar darmproblemen. “Ze zeggen vaak ‘bah’ als ik het uitleg. En dan denk ik: hoezo ‘bah’? Jij poept toch ook?”
Maar ook bij mensen zonder darmproblemen kan de schaamte rondom hun stoelgang groot zijn, zien we in het programma. Zo vertellen mensen hoe ze hun number two echt alleen thuis kunnen doen en al helemaal niet in een openbaar toilet met open onder- en bovenkant.”Ik schaam me ook heel erg voor de geur, als er iemand na me komt” zegt een vrouw. Ook ongewenste geluiden kunnen een bron van schaamte zijn: “Ik vind het niet fijn als anderen dat horen.”
Schaamte
Kortom: er is dus heel wat schaamte rondom ons toiletbezoek. Toch is het wel verstandig om professionele hulp te zoeken bij echte problemen, benadrukt ‘poepexpert’ Hadassa Voet. “Zo’n 30 procent van de mensen krijgt te maken met poepproblemen, al ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger omdat mensen zich ervoor schamen en er niet mee naar een arts gaan.”
In het ergste geval blijven mensen er zolang mee rondlopen dat het uiteindelijk fataal wordt. “Het drukt dan alle vitale organen weg waardoor mensen overlijden”, aldus Voet.