De tijden dat modellen allemaal lang, slank en blond waren liggen gelukkig achter ons. De Nederlandse Danielle van Grondelle maakt furore als plussize model.
Het internationale topmodel vertelde op de bank van Ladies Night hoe ze zo ver is gekomen.
Danielle van Grondelle
De gemiddelde kledingmaat in Nederland ligt ergens tussen de 40 en 44. Toch is dat nog lang niet altijd het beeld dat we op de catwalk of in de modemagazines terugzien. En zélfs niet in de kledingwinkels. Danielle van Grondelle werd als veertienjarige gescout als model, maar daarvoor bleek ze al snel ’te veel’. Ofwel: haar heupomvang was een paar centimeter boven de vereiste 90 cm, bij een lengte van ruim 1.80. Het lukte haar niet om af te vallen, wat haar doodongelukkig maakte.
Mooi in alle maten
Het was haar vader die zei dat ze prachtig was zoals ze was en is, en dat de norm zich ooit aan háár zou aanpassen, in plaats van andersom. Jaren later is ze één van de succesvolste ‘plussize models’ ter wereld. Ze heeft haar eigen lingerielijn, omdat het gebrek aan grotere maten in de winkels haar ‘mateloos’ stoorde: “Volle vrouwen willen óók mooie lingerie dragen! We want to spend our money!” Daarmee ‘shapet’ ze haar eigen wereld, zoals ze nu zegt.
In haar kielzog zaten vier práchtige modellen in de studio. Montell van Leijen, die met zijn sproeten en rode haar vroeger ‘een nieuw gezicht’ vroeg aan Sinterklaas. Pas sinds hij Hollands Next Top Model won voelt hij zich lekker in zijn vel. Deborah Moreno, die vitiligo heeft en daar pas de schoonheid van inzag toen ze ándere modellen met dezelfde aandoening zag.
Diversiteit
Xueli Abbing, die werd geadopteerd omdat haar geboorteland China geen mensen met albinisme accepteert. In ons land is ze een veelgevraagd model. En Milou Vrolijk, die het syndroom van Down heeft, en die haar achternaam eer aandoet met fantastische foto’s waar de levenslust vanaf spat. Ze bewijzen allemaal dat mooi zijn vele gezichten heeft. Milou, op de vraag hoe het is om model te zijn: “Ik vind het dapper.” En daar kunnen we haar alleen maar gelijk in geven.