De Nierstichting lanceert de campagne ‘Dag tegen Zout’. Het doel? Mensen helpen die willen minderen met zout, maar niet goed weten hoe.
Te veel zout kan de nieren namelijk onherstelbaar beschadigen.
De Nierstichting lanceert de campagne ‘Dag tegen Zout’. Het doel? Mensen helpen die willen minderen met zout, maar niet goed weten hoe.
Te veel zout kan de nieren namelijk onherstelbaar beschadigen.
Volgens Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting, is de campagne hard nodig, want bijna 85 procent van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen hoeveelheid van zes gram per dag. “Slechts 20 procent is zich hiervan bewust. Dat komt grotendeels omdat zout verwerkt is in veel alledaagse producten.” Het is de bedoeling dat de campagne mensen helpt patronen te doorbreken. De campagne geeft mensen ‘gereedschap’ om een gezonde keuze te maken.
Lees ook
Lotte zocht – en vond – een donornier: ‘Ik durfde niet té blij te zijn’
Een aantal tips van de Nierstichting om zoutgebruik te minderen en een gezonde keuze te maken:
Wij Nederlanders eten vaak brood als ontbijt of lunch. Vervang brood eens voor een zelfgemaakte salade met zoutloze noten bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je de salade zelf maakt, want in kant-en-klare salades kan veel zout zitten. Vergis je ook niet in het brood van de bakker. Daar zit namelijk niet meer of minder zout in dan brood uit de supermarkt. Vaak verkopen zowel de bakker als de supermarkt zoutarm brood.
Vleeswaren en kaasproducten verschijnen regelmatig op de boterham. Je beperkt je zoutinname door bijvoorbeeld een dubbele boterham te beleggen. Zo eet je beleg voor één boterham op twee boterhammen. Denk hierbij wel aan de eerste tip, anders verdubbelt de boterham de zoutinname weer. Vlees kun je eens vervangen door een ei, die je kunt bestrooien met peper of tuinkruiden. Kaas kun je het beste zelf schaven. Een voorverpakte plak kaas weegt namelijk meer dan een zelfgeschaafde plak. Koken met ricotta is ook aan te raden, want deze kaassoort bevat minder zout.
Lees ook
Koekjes en zoute snacks stuk minder vet dankzij Europese wet
Elke dag zuivel eten of drinken is niet per se slecht, want het bevat de belangrijke voedingsstof calcium. Te veel zuivel draagt wel bij aan de zoutinname. Zuivel bevat van nature een beetje zout. Een deel van de zuivelproducten kun je vervangen door zoutloze producten als verse vruchtensmoothies of -salades.
Bij vlees, vis, kip en vleesvervangers is marinade een boosdoener. Marineer vlees, vis of kip dus zélf met olie en specerijen, zonder zout toe te voegen. Door het eten van vegetarische burgers, schijven of worstjes, eet je ook al minder vlees. Maar deze producten bevatten ook veel zout. Ongezouten noten, ei of verse peulvruchten zijn goede zoutarme vleesvervangers. Fan van vis? Koop verse vis. Bewerkte vis, zoals gerookte zalm, bevat veel zout.
Lees ook
Kwestie van ‘het goede voorbeeld geven’: ziekenhuisbestuurder doneert nier
Het barbecueseizoen komt er – hopelijk – snel aan en dan zijn sauzen onmisbaar. Helaas zit er ook veel zout in die overheerlijke kant-en-klare sauzen. Maak eens je eigen saus. Met yoghurt, citroensap, knoflook en wat peper maak je bijvoorbeeld een heerlijke, ongezouten knoflooksaus. Liever tzatziki? Voeg komkommer en dille of peterselie toe en klaar ben je. Balsamico dressing is ook een aanrader én makkelijk te maken: je mengt twee eetlepels olie en een eetlepel balsamicoazijn en de dressing kan zo over je salade.
Op de website van de Nierstichting staan nog veel meer tips die helpen bij het eten van minder zout. Daarnaast is een kruidenwijzer te vinden en test je hoeveel zout je precies per dag eet.