Plegers van huiselijk geweld moeten hulp krijgen om herhaling van geweld te voorkomen, vindt de Haagse burgemeester Pauline Krikke.
Daarbij komt een buddy goed van pas. Die kan ondersteuning bieden tijdens het hulptraject.
Drempel verlagen noodzakelijk
De drempel verlagen om hulp te zoeken, is voor zowel slachtoffers als daders noodzakelijk. “De slachtoffers blijven altijd mijn eerste prioriteit”, geeft Krikke aan. De Haagse burgemeester zet zich al langere tijd in voor een betere handelwijze van huiselijk geweld. Maar volgens haar is enkel de hulp aan slachtoffers niet genoeg.
Combinatie straf en zorg
Door het bieden van een combinatie van straf en zorg aan de dader, denkt zij de kans op herhaling te verkleinen. “Het is hierbij van belang dat we naar beide groepen kijken en zeker niet iedereen zal hier achter staan. Straffen alleen is niet genoeg. Als we willen dat het geweld stopt, moeten we de daders stoppen”, aldus Krikke.
Vandaag is Krikke van de partij bij de opening van het Jaarcongres Huiselijk Geweld, waar zij haar idee zal voorleggen tijdens een toespraak. Het ‘buddy’-idee is niet nieuw, het wordt op dit moment al gebruikt om hulpverlening te bieden aan mensen met hoge schulden. Het ‘maatjessysteem’ biedt hen de mogelijkheid om geleidelijk uit de problemen te komen.
In de praktijk
Krikke heeft een duidelijk doel voor ogen, onder andere: overzicht bieden. “In Den Haag hadden we onlangs een pleger van huiselijk geweld, die tegelijkertijd ook hulp ontving van een instantie voor forensische zorg. Zijn leven was op dat moment heel onoverzichtelijk. Hij werd geplaagd door zorgen over zijn gezondheid, zijn werk, zijn woonruimte en de relatie met vrouw en kind. Hij moest aan allerlei zaken denken en had met veel hulpverleners te maken: de reclassering, de instantie voor forensische zorg en het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het lukte het hem niet continuïteit te brengen in zijn afspraken.” Een goed voorbeeld van een situatie waarin een buddy van pas kan komen.