Uit frustratie of boosheid je kind een ‘corrigerende tik geven’? In Wales is dat vanaf vandaag verboden. En in Nederland mag dat al járen niet meer.
De ‘smacking ban’ zegt dat het vanaf nu verboden is om kinderen in Wales te slaan.
Corrigerende tik
In Wales mocht het slaan volgens de Britse Kinderwet wanneer het om een ‘redelijke straf’ zou gaan. Wat redelijk is, moet per geval worden bekeken. In die aanpak komt nu dus verandering.
Want wie zijn kind een tik, trap, stoot of pak slaag geeft kan een strafblad krijgen. Iedere vorm van een fysieke straf voor kinderen is verboden. Wie dit om zich heen toch ziet gebeuren, wordt gevraagd om met de politie te bellen. Op die manier wil de overheid ervoor zorgen dat het ook echt afgelopen is met het slaan van kinderen.
Rechten beschermen
Critici geven aan dat de nieuwe wet de ouders criminaliseert. De overheid ziet dat anders en zegt dat het vooral gaat om het beschermen van de rechten van kinderen. Overigens gelden de regels in Wales voor iedereen. Dus ook wanneer je als toerist op bezoek bent en je eigen kind een tik geeft, ben je strafbaar.
Lichamelijk geweld verboden
In Nederland is een corrigerende tik aan je kind al sinds 2007 verboden. Het gaat om alle gevallen van lichamelijk geweld tegen kinderen zoals slaan, schoppen, bijten, knijpen, schudden (bij een baby) of je kind laten vallen.
Toch blijkt dat nog heel wat ouders het wel vinden kunnen bij hun eigen kind. Uit de opvoed-enquête van LINDA.nl. bleek dat vier op de tien mensen dit wel vinden kunnen. Daarbij moet gezegd worden dat de helft (51 procent) het lastig vindt om rustig te blijven tegen zijn of haar kind als het brutaal of opstandig is.
Niet slaan, geen geweld
Bianca Poldervaart van de Raad voor de Kinderbescherming zie hierover eerder tegen LINDA.nl: “Mensen interpreteren een corrigerende tik alsof het geen tik is, maar het is strafbaar. Je mag gewoon niet slaan of geweld gebruiken.”
Ze stelt dat sommige mensen een corrigerende tik als ‘licht’ zien, maar dat anderen verder gaan, zich schamen en geen hulp durven te vragen. Volgens haar is het goed om te achterhalen waarom het kind brutaal of opstandig is. “Zijn er opvoedkundig dingen niet goed gegaan, heeft het kind een gedrags- of aandachtsprobleem?” Vervolgens raadt ze aan het met iemand in de omgeving te bespreken, om daarna te kijken waar je hulp bij kunt krijgen.