LINDAnieuws en De Correspondent werken in augustus samen, we bieden de steengoede stukken van De Correspondent graag een podium.
Vandaag: waarom elkaar denken te kennen in een relatie slecht is voor l’amour.
Verrassen
Je geliefde moet je anker, je beste vriend én een vurige minnaar zijn. Maar je moet elkaar wel kunnen blijven verrassen, vindt de wereldberoemde relatietherapeut Esther Perel. In onderstaand interview spreekt Malouk van der Velden van De Correspondent met journalist Nina Polak over moderne liefde, onmogelijke verwachtingen en het verdwijnen van verlangen.
Affaire geeft een impuls
Perel ziet veel stellen in langdurige relaties die van elkaar houden, maar niet (meer) naar elkaar verlangen. Haar expertise: dat verlangen nieuw leven inblazen. En daarbij draait het dus niet om speeltjes, lingerie en ingeplande dates. Integendeel: volgens Perel zijn vrijheid en mysterie dé ingrediënten voor een gezonde relatie. In haar nieuwe boek neemt ze zelfs het controversiële standpunt in dat vreemdgaan niet altijd een kwestie is van zwakte en verraad, of het einde van een relatie betekent. Een affaire kan een uitgebluste relatie zelfs een nieuwe impuls geven.
Afstand
‘We streven er in relaties naar om emotioneel zo dicht mogelijk bij onze geliefden te zijn, ze door en door te kennen en de afstand die er bestaat te overbruggen. Maar om je hartstocht voor een ander te behouden,’ schrijft Perel, ‘moet er wel nog iets te overbruggen zijn. Erotiek bloeit in de ruimte tussen jezelf en de ander. Om echt met iemand samen te kunnen zijn, moet je die ruimte en de bijbehorende onzekerheid kunnen tolereren.’
Lees nu op De Correspondent: Niets slechter voor je relatie dan denken dat je elkaar kent. P.S. Je kunt lid worden van de Correspondent en daar krijg je steengoede, betrouwbare journalistiek voor terug. Dit artikel krijg je echter, omdat we zowel de Correspondent als dit verhaal een podium willen geven.