Een coronavaccin van de farmaceut Moderna is, volgens voorlopige onderzoeksresultaten, voor 94,5 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting met het coronavirus.
Dat veelbelovende nieuws laat het bedrijf maandag weten.
Een coronavaccin van de farmaceut Moderna is, volgens voorlopige onderzoeksresultaten, voor 94,5 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting met het coronavirus.
Dat veelbelovende nieuws laat het bedrijf maandag weten.
Moderna werkt aan het vaccin mRNA-1273. Europese landen hebben alvast tientallen miljoenen doses daarvan besteld. Voor de tests maakte de farmaceut gebruik van ongeveer 30.000 proefpersonen. Een deel kreeg het kandidaat-vaccin, een ander deel een placebo. In de laatste controlegroep liepen negentig mensen het coronavirus op. Bij de groep die het middel van Moderna kreeg, raakten maar vijf personen besmet.
Van de in totaal 95 besmette personen werden er elf ernstig ziek; allemaal mensen met een placebo. Volgens Moderna zijn er geen grote veiligheidsproblemen aan het licht gekomen tijdens de tests.
We just announced that mRNA-1273, our COVID-19 vaccine candidate, has met its primary efficacy endpoint in the first interim analysis of the Phase 3 COVE study.
Read more: https://t.co/vYWEy8CKCv pic.twitter.com/YuLubU1tlx— Moderna (@moderna_tx) November 16, 2020
De farmaceut wil de Amerikaanse toezichthouder binnenkort toestemming vragen om het middel met spoed op de markt te kunnen brengen. Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), de Europese medicijnwaakhond, meldde maandag een versnelde beoordeling te zijn gestart. Moderna wil in de loop van volgend jaar een half miljard tot een miljard doses leveren.
De Amerikaanse concurrent Pfizer meldde eerder dat hun potentiële vaccin 90 procent effectief is. Een derde veelbelovende vaccin wordt dichter bij huis ontwikkeld: de universiteit van Oxford bracht naar buiten dat ook hun vaccin goed lijkt te werken.
De Europese Unie heeft een voorlopige deal met de farmaceut, voor 80 miljoen doses van diens coronavaccin. Vaccins waarvoor contracten zijn afgesloten worden na definitieve goedkeuring volgens een vaste verdeelsleutel aan de lidstaten toegekend. Nederland kan in dit geval rekenen op ruim 3 miljoen stuks.
Zorgminister Hugo de Jonge spreekt van “hoopvolle tussentijdse onderzoeksresultaten”. Hij juicht het toe dat het Europese geneesmiddelenbureau EMA ook het vaccin van Moderna versneld wil beoordelen. “Zo houden we de vaart erin en is er straks snel duidelijkheid over de effectiviteit en veiligheid van de verschillende vaccins.”
Hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan van Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt het nieuws van het vaccin, “tamelijk bemoedigend”, maar er zijn meer gegevens nodig. Dat zegt zij maandag.Deelnemers aan de tests moeten nog twee maanden langer in de gaten worden gehouden in verband met mogelijke bijwerkingen, vertelt ze op een persconferentie in Genève.
“Er zijn nog veel openstaande vragen”, meldt ze over de vaccins van Moderna en Pfizer. Zo moet nog duidelijk worden hoe lang deze vaccins beschermen tegen het coronavirus, in hoeverre ze ernstige gevallen van Covid-19 kunnen voorkomen en wat voor effect ze hebben op ouderen.
Lees ook
Concertbezoek pas toestaan ná vaccinatie? Prima plan, vinden organisatoren
* Bovenstaande afbeelding dient ter illustratie en is niet een van de hierboven genoemde vaccins.