De Brabantse Senne Opheij (16) verloor haar twee opa’s en haar oma aan het coronavirus. In ‘Nieuwsuur’ vertelt ze over dat gemis én hoe zij nu omgaat met de coronamaatregelen.
“Pas als het zo dichtbij komt, weet je hoe erg het is”, zegt Senne.
Coronavirus
Het coronavirus grijpt nog steeds flink om zich heen onder jongeren. Maar in Brabant lijkt de jonge generatie zich juist beter aan de maatregelen te houden dan hun leeftijdsgenoten in de rest van het land. Brabantse jongeren zijn ook bezorgder over de gezondheid van zwakkeren en ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Newcom, in handen van Nieuwsuur.
“Voor die jongeren is het gewoon ver weg. Is het nog steeds een gekke film. Ze hebben geen idee hoe het is voor mensen die eraan overlijden, of die ziek zijn”, vertelt Senne. Vooral in Brabant overleden aan het begin van de coronacrisis veel mensen aan het virus.
Geen afscheid
In maart overleden de opa en oma van Senne, twee weken later overleed ook haar andere opa. “Ik heb geen afscheid kunnen nemen. Dat vond ik een van de ergste dingen. Natuurlijk dat ze er niet meer zijn, maar ook dat ik ze nooit meer heb kunnen zien of spreken. Dat is gewoon heel raar.”
Senne vindt het moeilijk om te zien hoe anderen omgaan met het virus. “Ik vind het vrij confronterend als er bij mij aan de kassa op mijn werk iemand komt die bijna begint te schreeuwen: ‘Het is allemaal nep en er zijn veel ergere dingen.’ En dat ik daar zit met drie overleden grootouders. Dan weet ik ook niet wat ik moet zeggen.”
“Ik vind het wel heel lastig af en toe. Maar ik heb een beetje iets van: ik moet toch door. Ik hou er ook niet van als mensen me heel zielig vinden. Ik denk gewoon: doe maar lekker normaal, dan kom ik er zelf wel uit.” Senne heeft nog wel een boodschap: “Zorg gewoon voor elkaar.”