Coronapatiënten die ernstig ziek worden na een besmetting blijken geregeld ook sepsis (ook wel bloedvergiftiging genoemd) te hebben.
Daarvoor waarschuwen medici nu.
Belangrijkste doodsoorzaak
Corona is niet de enige oorzaak voor sepsis. Ook een andere besmetting met een virus of bacterie (of een andere ziektekiem) kan ervoor zorgen. Sepsis is de belangrijkste doodsoorzaak op ic-afdelingen, maar de aandoening is maar bij één op de drie Nederlanders bekend.
Daarom hebben sepsis-experts uit verschillende ziekenhuizen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid samen met oud-patiënten de stichting SepsisNet Nederland opgericht.
Benauwdheid door bloedvergiftiging
Sepsis wordt ook wel bloedvergiftiging genoemd: dat is een ernstig ontregelde afweerreactie van je lichaam op een ziekteverwekker zoals een virus of een bacterie. Door die reactie vermindert de functie van je organen.
In Nederland lopen jaarlijks ongeveer 35.000 (!) patiënten sepsis op. Zo’n 10.000 patiënten komen erdoor op de intensive care terecht. Wie geneest houdt nog een tijd fysieke en mentale klachten over, waar een deel van de patiënten zelfs aan kan overlijden. Zo komen benauwdheid en concentratieproblemen veel voor, en is de kans op een nieuwe infectie ook veel groter.
Meeste risico
Volgens intensivist Peter Pickkers van het Radboudumc in Nijmegen herkennen veel patiënten de symptomen van sepsis niet, terwijl snelle behandeling essentieel is. “De aandoening veroorzaakt per jaar meer doden dan borstkanker, prostaatkanker en verkeersongevallen bij elkaar.”
“Wie een infectie heeft moet daarom alert zijn op versnelde ademhaling of hartslag, afwijkende temperatuur, verwardheid of sufheid samen met een ernstig grieperig gevoel.” Baby’s en jonge kinderen, ouderen en mensen met chronische ziekten of een verminderde afweer lopen het meeste risico.