Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Lees hier het liveblog van donderdag 19 maart terug.
Hieronder vind je de laatste ontwikkelingen op een rij.
Elke dag houdt LINDA.nl je met een liveblog op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus. Lees hier het liveblog van donderdag 19 maart terug.
Hieronder vind je de laatste ontwikkelingen op een rij.
Ben je door al die corona-updates het overzicht kwijt? LINDA.nl zet een paar belangrijke punten voor je op een rij. Kun je daarna door naar het laatste nieuws.
– In Nederland heeft het coronavirus aan 106 mensen het leven gekost. Er zijn in totaal 2994 bekende besmettingen.
– De uitbraak van het coronavirus is een pandemie. Wat houdt dat in?
– Hoe kom je de quarantaineperiode door met je kinderen? Van schema’s tot homeschooling: deze kinderpsycholoog weet er alles over.
– Hoe zit het precies met die groepsimmuniteit, waar Mark Rutte het in zijn speech over had?
Er komt een landelijke coördinatie voor het overplaatsen van zieke patiënten uit ziekenhuizen uit Noord-Brabant naar ziekenhuizen in de rest van Nederland. Medewerkers van het ministerie van Defense gaan daarbij helpen. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg na overleg met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
De landelijke aanpak is nodig omdat de individuele ziekenhuizen veel tijd kwijt zijn met uitzoeken wie waar terecht kan. De medewerkers van Defensie zullen helpen bij de logistieke ondersteuning, planning en transport.
Het Rode Kruis is een centrale inzamelingsactie begonnen voor persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen waar tekorten aan zijn.
De organisatie is onder meer op zoek naar handschoenen, mondkapjes en desinfecterende middelen. Het Rode Kruis vraagt particulieren en ondernemers die in bezit zijn van deze spullen zich bij hen te melden. Alle ingezamelde materialen zullen vanaf een centraal punt herverdeeld worden.
Dat de ziekenhuizen in Noord-Brabant vol zouden lopen, lag enigszins in lijn met de verwachting. Maar dat het zo snel zou zijn, had ook de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) niet verwacht. De Brabantse ziekenhuizen doen nu een noodoproep.
De toestroom van patiënten die besmet zijn met het coronavirus zou in Brabant nu zo groot zijn, dat er geen zorg meer verleend kan worden aan andere spoedeisende patiënten. ‘We wisten dat er bepaalde dingen zouden kunnen gebeuren. Maar zo snel, dat wisten we niet’, aldus de woordvoerder van NVZ.
Het RIVM weigert vaccins tegen tuberculose (tbc) te leveren aan ziekenhuizen die daar om vragen, omdat dit de voortgang van het onderzoek dat al loopt in gevaar kan brengen. Het UMC Utrecht en het Radboudumc in Nijmegen opperden eerder deze week dat het vaccin tegen tbc een besmetting met het nieuwe coronavirus kan verminderen. Om te onderzoeken of dat echt zo is, worden in die ziekenhuizen momenteel honderden zorgmedewerkers gevaccineerd met het middel BCG (Bacillus Calmette-Guérin).
In Italië weten ze inmiddels niet beter, maar ook in Nederland wordt een lockdown niet uitgesloten. Alle 355 burgemeesters zijn bezig met de voorbereidingen van een ‘lockdown-scenario’. Dat zei Liesbeth Spies, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters vrijdagmiddag in radioprogramma De Nieuws BV op Radio 2.
Op de vraag of de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema hiermee bezig is, zei Spies: “Daar is zij niet alleen mee bezig, maar daar zijn we allemaal mee bezig. Omdat we natuurlijk samen met de mensen van de GGD en van de politie en van de veiligheidsregio’s alle scenario’s aan het uitwerken zijn.”
Vanwege het coronavirus doen basisscholieren voorlopig geen verkeersexamen. De toetsen zouden op 30 en 31 maart en op 2 april worden gehouden, maar omdat de scholen dicht zijn komen de examens te vervallen. De nieuwe data zijn nog niet vastgesteld, meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN).
Wel heeft Veilig Verkeer Nederland verkeerslessen voor de groepen 4 tot en met 8 op zijn site gezet, zodat kinderen kunnen oefenen nu ze thuiszitten.
Vanwege de gestokte aanvoer uit China hebben meer ziekenhuizen last van een tekort aan mondkapjes. Het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft gaat daarom zelf mondmaskers produceren, om zo de voorraad op peil gehouden. Stafmedewerkers, studenten en andere vrijwilligers zijn in staat om zo’n 2000 van de beschermende maskers in elkaar te zetten. Het idee is om straks ook andere ziekenhuizen van mondmaskers te voorzien.
Voor het gebruik van de maskers is nog een akkoord nodig van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De stof is wel al “uitvoerig getest” in samenwerking met de TU Delft.
Vrijdag betekent niet alleen bijna weekend, voor veel werkende mensen betekent dit ook een ‘vrijmibo’ met collega’s om het weekend in te luiden. Gezien het coronavirus zit dat er nu even niet in, maar daar is iets op gevonden. Om 17:00 uur kun je door het initiatief via een call met duizenden mensen tegelijkertijd een borrel drinken. ‘Nationale thuisborrel’ wordt afgetrapt door Wesly Bronkhorst met zijn megahit Trots op Jou.
Om ervoor te zorgen dat kinderen die geen laptop of tablet hebben voor thuisonderwijs, komt er geld beschikbaar. In totaal trekken de regering, gemeente en scholen 2,5 miljoen euro uit.
Vorig weekend werd besloten om alle scholen tot 6 april te sluiten. Veel scholieren krijgen al digitaal onderwijs, maar nog niet iedereen. “In deze crisistijd vind ik het belangrijk dat álle kinderen onderwijs op afstand krijgen”, zegt minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media). “We merken dat er een groep leerlingen is voor wie dat niet goed lukt. Zij moeten extra ondersteuning krijgen.” Duizenden kinderen moeten ermee worden geholpen.
“Wat we niet moeten doen is iedere dag opnieuw de statistieken, die eigenlijk nog heel jong zijn, van dag tot dag willen interpreteren”, aldus de minister. Daarmee doelt De Jonge vooral op socialemediagebruikers die zelf cijfers en statistieken een invulling geven. “Waar we normaal rond een WK de beste bondscoach zijn op de bank, zijn we inmiddels de beste viroloog en epidemioloog op de bank.”
De Jonge dringt erop aan te blijven vertrouwen op deskundigen en het RIVM. “Die kunnen wat gewogener hun opvatting over de ontwikkeling in Nederland geven.”
De politierechter in Den Haag heeft vrijdag een een man uit Noordwijkerhout veroordeeld tot tien weken cel, waarvan twee weken voorwaardelijk. De ‘coronahoester’ spuugde en hoestte in het gezicht van twee agenten omdat hij werd aangehouden voor rijden onder invloed. Assaad C. verzette zich, zei dat hij corona had en hoestte vervolgens opzettelijk in het gezicht van de agenten.
Uit medisch onderzoek blijkt dat de man de ziekte niet heeft.
Zeker dertig coronapatiënten zijn donderdag overgeplaatst naar intensive care-afdelingen met meer plaats. Dat aantal zal volgens voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) vrijdag oplopen.
Het betreft vooral patiënten uit Brabant die naar ziekenhuizen boven de rivieren worden gebracht. Hierdoor zullen er bedden vrijkomen, die nodig zijn om de volgende golf zieken op te kunnen vangen.
De NVIC liet eerder al weten volgende week 500 tot 1000 nieuwe patiënten op de ic’s te verwachten.
Het aantal doden door het coronavirus in Nederland is in een dag opgelopen van 76 naar 106. Dat is een stijging van 39 procent. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers over de virusuitbraak vrijdagmiddag bekend.
In Nederlandse ziekenhuizen zijn tot nog toe 643 patiënten met de longziekte Covid-19 opgenomen. Het totale aantal bekende besmettingen staat op 2994.
Sinds de vorige update zijn er in Nederland 30 mensen overleden aan #COVID-19. Er zijn sinds gisteren 534 mensen positief getest, waarmee het totaal op 2994 positieve gevallen komt.#COVID19 #coronavirus
— RIVM (@rivm) March 20, 2020
Tientallen ernstig zieke patiënten met Covid-19 zijn al overgeplaatst naar intensive care-afdelingen die nog capaciteit over hebben. Het waren er donderdag al zeker dertig en vrijdag volgen er meer. Dat meldt voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).
Vooral in Noord-Brabant, waar de meeste besmettingen zijn, is de toestroom op de ic’s groot. Om de druk wat van de ketel te halen en bedden vrij te houden voor de volgende golf zieken, worden patiënten naar ziekenhuizen boven de rivieren gebracht.
PvdA’er Martin van Rijn volgt VVD’er Bruno Bruins tijdelijk op als minister voor Medische Zorg en Sport. Dat maakt premier Mark Rutte bekend. Van Rijn was in het vorige kabinet staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid. “Partijkleur is niet interessant”, liet Rutte weten. Van Rijn vervult de functie voor drie maanden.
Als er een nationale gezondheidscrisis is dan help je waar je kan.
Trots op iedereen die in deze moeilijke tijd naar voren stapt: Veel succes Martin van Rijn! 💪 #coronanederland
— Lodewijk Asscher (@LodewijkA) March 20, 2020
Bijna tienduizend mensen met een achtergrond in de zorg hebben zich inmiddels aangemeld om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 gaat nu samen met het ministerie van Volksgezondheid en werkgevers bekijken waar hun inzet het hardst nodig is.
Het gaat bijvoorbeeld om gepensioneerden, studenten van medische opleidingen en mensen met een zorgachtergrond die ander werk zijn gaan doen, maar zich nu geroepen voelen om tijdelijk terug te keren naar hun oude beroep.
Ouders moeten de rekening van de kinderopvang blijven betalen, ook al mogen ze tijdelijk geen gebruik maken van de kinderopvang. Het kabinet komt snel met een oplossing voor de gemaakte kosten, zegt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken).
Alleen ouders in zogenoemde vitale beroepen zoals de zorg en hulpdiensten mogen hun kinderen naar de opvang brengen. Maar ouders die geen gebruik mogen maken van de opvang moeten toch hun factuur voldoen. “Als je niet betaalt dan verlies je ook je plek in de kinderopvang. Dat is ook een probleem en dat willen we voorkomen”, aldus Van Ark.
Daarom werkt ze met de Belastingdienst aan een oplossing zodat ouders die geen gebruik mogen maken van de kinderopvang hun eigen bijdrage terugkrijgen. Ze hoopt ouders hier snel duidelijkheid over te kunnen geven. “Ik denk daarbij in dagen en niet in weken”, zei ze.
Er is veel verschil in het aantal beschikbare ziekenhuisbedden per duizend inwoners van een land. Nederland heeft 3,32 ziekenhuisbedden per duizend inwoners ter beschikking, in Japan zijn dat er maar liefst 13,05. Ook buurlanden België (5,64) en Duitsland (8) hebben meer bedden per duizend inwoners.
Achttien Nederlanders die op een cruiseschip zitten dat onderweg is naar Hawaii, weten nog niet wanneer zij terug naar Nederland kunnen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.
De Maasdam van de Holland-Amerika Lijn is onderweg naar de eilandengroep, waar het alleen mag aanmeren om bij te tanken en om voorraden aan te vullen. De passagiers mogen daar vanwege het coronavirus niet van boord. Volgens Buitenlandse Zaken is niemand op het schip besmet.
Waar Pointer twee weken geleden op Twitter nog twintig onbetrouwbare nieuwsberichten vond, is dat nu gestegen naar 84. De bronnen voor deze misleidende tweets zijn volgens het datajournalistiek platform van KRO-NCRV websites zoals De Dagelijkse Standaard, Sceptr, Fenixx, Xander Nieuws en Amalek. Vaak worden de uitspraken politiek en het RIVM in de tweets in twijfel getrokken.
Koning Willem-Alexander zal het land vrijdagavond via de televisie toespreken over de coronacrisis. De toespraak wordt om 19.00 uur uitgezonden door de NOS, RTL, SBS en enkele regionale omroepen. Lees er hier meer over.
Kijk vanavond om 19.00 uur de toespraak van Koning Willem-Alexander n.a.v. de uitbraak van coronavirus (COVID-19) op o.a. NOS, RTL en SBS/Talpa. Meer informatie: https://t.co/LnBx9nWHER
— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) March 20, 2020
Supermarktketen Albert Heijn heeft vanaf maandag een speciaal uurtje voor ouderen. Mensen van boven de zeventig kunnen dan op werkdagen tussen zeven en acht uur ’s ochtends terecht voor hun boodschappen, voordat de winkel voor iedereen opengaat.
Op die manier lopen ze minder risico het coronavirus op te lopen en hebben ze minder kans om mis te grijpen. Vanuit de politiek waren de supermarkten al opgeroepen om met zo’n uur te komen.
Wereldwijd zijn meer dan tienduizend mensen met het coronavirus overleden. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit op basis van een eigen telling. Het officiële dodental staat op 10.048.
De meeste doden zijn gevallen in Italië en China. In beide landen staat het dodental op meer dan drieduizend. Verder is Iran het enige land waar meer dan duizend doden zijn gemeld.
In Nederland staat het dodental op 76 en zijn 2460 mensen besmet.
Mensen die zich niet houden aan afspraken die zijn gemaakt rondom het coronavirus, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Dat schrijft advocaat Tjalling van der Goot in een ingezonden brief, die vrijdag werd gepubliceerd in de Leeuwarder Courant. ‘Mochten mensen zich zodanig gedragen dat de volksgezondheid wordt geschaad, dan kunnen sancties worden opgelegd.’
Zo kan iemand met het coronavirus maximaal vier jaar de cel in of een boete krijgen van 87.000 euro als diegene zich onttrekt van gedwongen isolatie. Dat vormt namelijk een gevaar voor anderen.
Ook als een besmet persoon ‘onvoorzichtig of nalatig’ omgaat met zijn infectie, kan deze vervolgd worden voor dood door schuld. Andere mensen kunnen op die manier namelijk ook besmet raken. Dood door schuld kent een maximum gevangenisstraf van twee jaar, aldus de advocaat.
Aanmerkelijk onvoorzichtig met coronavirus? Dan loop je risico op vervolging voor dood door schuld https://t.co/zmUja7Ui5l
— Leeuwarder Courant (@lc_nl) March 20, 2020
Drogisterijen roepen mensen op niet grotere hoeveelheden te kopen dan normaal. In een paginagrote advertentie in de landelijke kranten schrijven Kruidvat, Etos, DA, DIO, Trekpleister en de zelfstandige drogisterijen dat ze op die manier iedereen kunnen blijven bedienen.
‘De afgelopen dagen merken we dat veel consumenten meer zelfzorggeneesmiddelen kopen dan normaal’, aldus de drogisterijen. ‘Dan kan het gebeuren dat we de volgende klant ‘nee’ moeten verkopen.’
Volgens de drogisterijen is er genoeg voor iedereen. ‘Koop dus hoeveelheden die je normaal ook koopt, dan kunnen wij onze winkels normaal blijven bevoorraden. Want er zijn altijd anderen die ook paracetamol nodig hebben.’
Praktisch alle vliegreizen zullen komende week wereldwijd tot stilstand komen door de escalerende coronacrisis. Vele tienduizenden Nederlanders die dan nog niet thuis zijn, stranden op hun bestemming, mogelijk voor vele weken, schrijft De Telegraaf.
Dat is de verwachting van Nederlandse reisorganisaties en vliegmaatschappijen die deze week dag en nacht bezig zijn met een reddingsoperatie om al hun passagiers terug naar huis te halen. “Dat gaat wel lukken met toeristen in Zuid-Europese en Noord-Afrikaanse vakantielanden. Terughalen uit verre landen is een groter probleem, omdat alle reizigers verspreid zijn”, zo zegt Corendon-topman Steven van der Heijden.
Lees ook
Maaike (24) kapt wereldreis vroegtijdig af: ‘We hebben heel hard gejankt’
Brabantse ziekenhuizen gaan drie coronagebouwen inrichten waar enkel coronapatiënten zullen worden behandeld. Het gaat om voormalige ziekenhuisafdelingen, “grote afdelingen met een flinke capaciteit”, zo stelt voorzitter Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen tegen Omroep Brabant.