De coronavaccins verminderen zeer effectief de overdracht van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het RIVM dat donderdag gepubliceerd wordt.
Dat meldt de NOS.
Alfavariant
Tijdens het onderzoek was de alfavariant – ook wel de Britse variant – dominant in Nederland. Of de resultaten ook gelden voor de besmettelijkere deltavariant is daarom nog niet zeker, aldus de onderzoekers.
Dat volledige vaccinatie goed beschermt tegen het oplopen van Covid-19, ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte, was al bekend. Maar nu blijkt voor het eerst dat vaccinatie ook helpt tegen het verspreiden van het virus.
Coronavaccins effectief
De onderzoekers keken naar hoe vaak een besmette persoon het virus overdroeg aan andere personen binnen hetzelfde huishouden. Volledig gevaccineerden die alsnog het virus hadden, besmetten gemiddeld 11 procent van hun huisgenoten. Bij ongevaccineerde besmette personen was dat percentage 31 procent.
Na enige correctie stellen de wetenschappers vast dat de kans dat een volledig gevaccineerd persoon iemand binnen het huishouden besmet 71 procent kleiner is dan bij een ongevaccineerd persoon. Daarbij heeft een gevaccineerd persoon 75 procent minder kans geïnfecteerd te raken door een besmette huisgenoot.
De effectiviteit is alleen aan volledig gevaccineerden toe te schrijven. Wie maar één prik heeft gehad, heeft alsnog 29 procent kans om het virus over te dragen op een huisgenoot.
Susan van den Hof, hoofd epidemiologie en surveillance van infectieziekten van het RIVM, zegt tegen de NOS: “Het is aannemelijk dat het met de deltavariant op dezelfde manier zal werken, maar met wat lagere bescherming. Hoeveel precies is nu niet te zeggen.”