Koningin Máxima is al ruim tien jaar het gezicht van de ‘Week van het Geld’ en geeft jaarlijks ‘gouden geldtips’ Ze krijgt er steevast kritiek op: ‘Wat weet zij met haar miljoenensalaris er nou van?’
Máxima let op de kleintjes: dochters moeten sparen, verantwoorden en leren budgetteren
Onze royaltyverslaggever Sam Hoevenaar vertelt over Máxima’s motivatie én hoe ze het thuis met de dochters aanpakt als het op geldzaken aankomt.
Máxima
“Zakgeld is leergeld”, is de boodschap die koningin Máxima jaarlijks bij de opening van de Week van het Geld verkondigd. Ze doelt op het feit dat je als kind soms iets koopt waar je spijt van hebt, en daar wijze lessen uit trekt. Zelf vertelt ze dat ze wel eens impulsief haarstukjes of oorbellen kocht: “Mijn haar zag er niet uit. En dat terwijl het best duur was.”
Financiële zaken zijn Máxima’s expertise. Ze groeit op in Argentinië in tijden van crisis. “Ik zag dat mensen buiten de boot vielen, en ik zag families lijden. Toen heb ik gezegd: dat moet anders kunnen.” Met die ambitie gaat Máxima economie studeren. Ze werkt jarenlang in de bankierswereld van New York, en gaat uiteindelijk als prinses voor de Verenigde Naties aan de slag. Al tien jaar strijdt de koningin voor betere toegang tot financiële middelen voor mensen in armoede wereldwijd.
Radiointerviews
De Week van het Geld is dusdanig belangrijk voor koningin Máxima dat ze verschillende radiointerviews geeft. Dat zien we niet vaak. Zo neemt ze vrijdagochtend plaats in de studio van FunX en vertelt aan radio-dj Fernando Halman dat ze vindt dat haar drie dochters “heel verantwoordelijk” met geld omgaan. “Het is belangrijk dat ouders consequent zijn als het om geld gaat”, aldus Máxima. “Wij gaven onze kinderen ook zakgeld. En als dat op is, dan zeg ik ook: ‘jammer, dan had je het niet moeten uitgeven’.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Leren budgetteren
Máxima komt zelf van goede huize. Ze is opgegroeid in de rijkeluisbuurt Recoleta in Buenos Aires en ging naar het Northlands College, één van van de duurste scholen van het land. Het gezin had een vakantiehuis, en ging in de zomer naar het luxeoord Mar del Plata. Ze hadden het goed, maar Máxima moest met een plan komen als ze geld nodig had. Zakgeld kreeg ze niet: “Ik kreeg van mijn ouders wel af en toe geld voor kleine projecten die ik wilde uitvoeren. Dan moest ik eerst een begroting indienen. Ze gaven me natuurlijk niet meteen het hele bedrag. Daardoor heb ik al vroeg leren budgetteren.” Het leren plannen met geld, zoals ze dat zelf thuis moest, geeft ze ouders en kinderen vandaag de dag vaak als advies mee.
Amalia, Alexia en Ariane
Voor het koninklijk gezin is geld is geen issue, dat moge duidelijk zijn. Koning Willem-Alexander krijgt een jaarsalaris van één miljoen euro, koningin Máxima krijgt vier ton. En dan is er nog het vermogen van de familie van Oranje, dat wordt geschat op een miljard euro. Toch gaat het aan de keukentafel op Huis ten Bosch regelmatig over geldzaken. De prinsessen kregen vanaf hun zesde jaar €1,50 zakgeld in de week en een bankrekening. Volgens de koningin zijn de dochters toen ‘echt enorm’ aan het sparen geslagen.
Máxima is streng wat betreft de spaarrekening en gaat met de prinsessen in gesprek over het uitgeven van het geld. Als ze op pad gaan met vrienden krijgen ze geld mee voor eten, maar moeten ze achteraf verantwoorden waaraan het is opgegaan. En op, is op. “Kinderen ervaren dat er een grens aan zit: dit is het, meer krijg je niet. En als het misgaat, word je daarin niet geholpen door je ouders.”
Werkende prinsessen
Amalia had een toelage van 1,6 miljoen kunnen innen na haar achttiende verjaardag maar daar zag ze vanaf. Het koningspaar lijkt het ook belangrijk te vinden dat de dochters net als alle andere tieners een bijbaantje hebben. Amalia werkte een periode achter de bar van een strandtent op Scheveningen – waar ze de ‘cocktail queen’ genoemd werd -, en Alexia had voordat ze naar Wales vertrok een bijbaantje in de supermarkt. Máxima zelf gaf als studente bijles in Engels en wiskunde om wat geld bij te verdienen.
Zo nu en dan worden de prinsessen natuurlijk wel bovengemiddeld verwend: haar dure jurken en sieraden heeft Amalia vast niet van haar tienerzakgeld bij elkaar gespaard. Af en toe worden de kleinkinderen natuurlijk ook nog gespekt door oma Beatrix.