Wanneer we het hebben over een burn-out, wijzen we meestal naar de toegenomen werkdruk. Maar kunnen we ook zelf iets veranderen?
Een burn-out: de schuld van de werkgever of ook van jezelf?
Leg vooral die smartphone wat vaker weg, zeggen experts tegen De Standaard.
Altijd aan het multitasken
Altijd grijpen we maar naar die telefoon, ook tijdens het werk. Elke keer als we een WhatsAppberichtje lezen of door Instagram scrollen, krijgen we een dopamine-shot in onze hersenen. We zijn verslaafd geraakt aan die prikkels, waardoor we eigenlijk altijd aan het multitasken zijn, zegt professor Theo Compernolle, neuropsychiater en deskundige voor stressbestrijding.
Lees ook
Ben je in vaste dienst? Dan heb je meer kans op een burn-out
‘Information-overload’ bestaat niet
Maar multitasken, dat kunnen we eigenlijk helemaal niet. “Door steeds verbonden te zijn, werken we zo inefficiënt dat we onze eigen werkdag simpelweg langer maken”, zegt Compernolle. De constante onderbreking door mails en berichten vreet energie en geheugen. En daar vloeien vervolgens stress en fouten uit voort. Volgens Comernelle bestaat de ‘information overload’ dan ook helemaal niet. “Die doen we alleen onszelf aan.”
Nieuwsgierig geworden? De rest van het artikel uit De Standaard lees je hier via Blendle (€).
Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).