Engeland heeft weer een vrouwelijke premier. Maandag werd bekend dat Liz Truss (47) Boris Johnson opvolgt.
Wie is Liz Truss, de nieuwe Britse premier?
Wie is deze vrouw die zich over grote hoofdpijndossiers als inflatie en Brexit mag buigen?
Vrouwelijke premier
Met 58 procent van de stemmen van de Conservatieve leden werd Liz Truss gister uitgeroepen tot nieuwe premier van Engeland. Eerder vandaag bood Johnson zijn ontslag aan bij koningin Elizabeth. Met het premierschap legt Truss haar voorgaande functie als minister van Buitenlandse Zaken neer. Truss is de derde vrouwelijke premier van Engeland, na Margaret Thatcher en Theresa May.
Rustig aan haar rol als premier wennen zit er niet in. Het land verkeert in zwaar weer. Nergens in West-Europa is de inflatie zo hoog als in het Verenigd Koninkrijk. Eerder vandaag liet Truss weten 130 miljard pond (151 miljard euro) uit te willen trekken om huishoudens te behoeden voor een fors duurdere energierekening. Wie is deze vrouw die voor zulke grote uitdagingen staat?
Wie is Truss?
Als dochter van een professor wiskunde en een verpleegkundige groeide Mary Elizabeth Truss op in een linkse familie. Haar moeder was lid van de linkse activistische beweging, de Campaign for Nuclear Disarmament (CND). “Ik heb politiek met de paplepel ingegoten gekregen, al is het wel vanuit een ander perspectief”, zegt zij in een interview met Politics.co.uk.
Ze studeerde politiek, filosofie en economie aan de Oxford University. Haar eerste politieke stappen zette zij bij de links-liberale Liberal Democrats. Later maakte zij als student de overstap naar de Conservatieve Partij. Op negentienjarige leeftijd pleitte Truss voor het afschaffen van de monarchie. Naar eigen zeggen had ze vrijwel direct spijt na deze uitspraak.
Na haar studie werkte Truss in het bedrijfsleven. In 2010 rolde ze via een denktank de politiek in. Vanaf 2014 bekleedde zij verschillende functies, onder andere als Minister van Internationale Handel, Minister van Vrouwenzaken en Gelijkheid en Minister van Buitenlandse Zaken. Waar verschillende partijgenoten zich tegen Johnson keerden na zijn reeks schandalen, liet Truss hem niet vallen.
Tatcher 2.0
‘Tatcher 2.0’: in de media worden regelmatig de gelijkenissen tussen Truss en oud-premier Margaret Tatcher benoemd. Inhoudelijk gezien wil Truss net als Tatcher vrijhandel, lage belastingen en weinig overheidsbemoeienis.
Ook qua qua kleding zien mensen veel overeenkomsten tussen de vrouwelijke premiers. Zo verscheen Truss tijdens een leiderschapsdebat in een outfit die opvallend veel gelijkenissen vertoont met de strikblouse van Tatcher in een televisie-uitzending uit 1979. En op bezoek in Moskou droeg ze een berenmuts die Tatcher ook op had.
Hear, hear: Liz Truss (47) volgt Boris Johnson op als premier van EngelandLees ookWat kunnen we van haar verwachten?
Truss staat bekend als een échte liberaal. Na de bekendmaking van de uitslag zei zij in een toespraak voor partijleden: “Ik heb campagne gevoerd als een conservatief en zal het land besturen als een conservatief.” Zij wil de overheid zo klein mogelijk houden en ondernemende burgers vrijheid geven.
Tijdens haar campagne beloofde Trusss belastingen te verlagen en de economie te laten groeien. Met een bedrag van 130 miljard pond pond wil zij huishoudens behoeden voor hoge energiefacturen.
De kans is groot dat Truss de confrontatie aangaat met de Europese Unie. In haar voorgaande rol als minister van Buitenlandse Zaken negeerde zij afspraken uit het Brexit-akkoord. Enkele maanden geleden diende zij een wetsvoorstel in, waarin de Britse regering eenzijdig een aantal Brexit-afspraken wil opzeggen. Maandag feliciteerde Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen haar met met premierschap, maar riep Truss ook op het Brexit-akkoord te respecteren.
Liz Truss trekt 130 miljard pond uit voor bevriezen energierekeningLees ookCongratulations @trussliz.
The EU and the UK are partners.We face many challenges together, from climate change to Russia’s invasion of Ukraine.
I look forward to a constructive relationship, in full respect of our agreements.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 5, 2022