Komende nacht gaat de zomertijd weer in (klok een uur vóóruit!). Maar het zou zomaar kunnen dat het einde van de halfjaarlijkse tijdverschuiving nabij is.
In Amerika is dat binnenkort al het geval.
Komende nacht gaat de zomertijd weer in (klok een uur vóóruit!). Maar het zou zomaar kunnen dat het einde van de halfjaarlijkse tijdverschuiving nabij is.
In Amerika is dat binnenkort al het geval.
De Senaat van het Amerikaanse parlement stemde onlangs unaniem voor het invoeren van een permanente zomertijd. Hiermee komt het einde van het verzetten van de klok voor de Amerikanen in zicht.
Als zowel het Huis van Afgevaardigden van het parlement als president Joe Biden de vaste zomertijd goedkeuren, zal het pas volgend jaar november ingaan, meldt RTL nieuws.
Ook in de Europese Unie is er over een permanente tijd gesproken. De Europese Commissie in Brussel stelde in september 2018 juist voor om de wintertijd permanent te maken.
In 2019 werd juist de keuze gemaakt om in maart 2021 de klok voor de laatste keer te verzetten. Maar door uiteenlopende meningen werden deze voorstellen weer geparkeerd.
Wel deed minister Kasja Ollongren destijds, in 2019 dus, uitgebreid onderzoek naar drie mogelijke varianten. Namelijk: permanente zomertijd, permanente wintertijd óf behoud van het systeem waarbij de klok jaarlijks tweemaal wordt verzet. Maar volgens de minister ontbrak het aan een goede onderbouwing om de huidige afspraken aan te passen. En dus verzetten wij – nog steeds – braaf twee keer per jaar alle klokken in onze omgeving.
Opvallend is dat uit het onderzoek wel bleek dat een systeem zonder wisselingen gezonder is. “Voor de gezondheid is het volgens het RIVM van belang zo veel mogelijk aan te sluiten bij onze natuurlijke tijdzone en ook een permanente tijd aan te houden”, schrijft Ollongren. Het zou dan goed zijn om de permanente wintertijd aan te houden. Nog beter zou de keuze voor de West-Europese Tijd (GMT) zijn.
De keuze voor een permanente tijd, in dit geval zomertijd, zou goed zijn voor de verkeersveiligheid. Bij de wintertijd is het ’s avonds vroeg donker, wat voor een gevaarlijkere avondspits zou zorgen. Maar waar de permanente zomertijd voordelig uitpakt voor het verkeer, is die juist nadelig voor de bouwsector. Daarvoor is daglicht nodig in de ochtend, terwijl het in de winter dan pas rond half tien licht zou worden.
Ook energiebesparing wordt veelvuldig genoemd veel als argument. De lampen zouden bij de zomertijd immers een uurtje later aan kunnen. Ollongren noemt die besparing echter ‘miniem’.
Voor nu lijkt het er dus op dat een permanente tijd voor ons nog niet in zicht is. Mocht Nederland tóch ooit besluiten af te stappen van het huidige systeem, dan zullen ze dat afstemmen met buurlanden België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Dit is namelijk van belang voor de scheepvaart en luchtvaart.
Nieuw voorstel afschaffing zomer- en wintertijd: 'Verzet de klok een half uur'Lees ook