Altijd al het idee gehad later met vriendinnen in dezelfde gemeenschap te wonen, zonder aanhang? In het Verenigd Koninkrijk is die droom voor 26 vrouwen werkelijkheid geworden.
Waar kunnen we ons aanmelden?
Altijd al het idee gehad later met vriendinnen in dezelfde gemeenschap te wonen, zonder aanhang? In het Verenigd Koninkrijk is die droom voor 26 vrouwen werkelijkheid geworden.
Waar kunnen we ons aanmelden?
In Chipping Barnet, een buitenwijk van Noord-Londen, staat de eerste cohousing gemeenschap exclusief voor vrouwen boven de 50 jaar, genaamd New Ground. Dat schrijft The Guardian. De vrouwen variëren in leeftijd van 58 tot 94 jaar.
Het speciaal gebouwde complex wordt volledig beheerd door de vrouwen die het hebben opgezet als alternatief voor alleen wonen. Het heeft achttien jaar geduurd voordat New Ground officieel open mocht in 2016. Waarom duurde het zo lang? “Een van de problemen was dat we niet wisten wat we deden. Niemand had enige ervaring, en ik al helemaal niet, op het gebied van huisvesting, bouw of planning. Een extra complicatie was de wens van de groep om ook sociale woningen te bouwen. Daarvoor hadden ze een woningbouwvereniging nodig. Na lang zoeken stemde woningcorporatie Hannover uiteindelijk in met het zoeken naar grond om op te bouwen.”
Cohousing, ook wel bekend als centraal wonen, is een alternatieve woonvorm waarbij een gemeenschap van bewoners verschillende woningen deelt en gezamenlijke voorzieningen gebruikt. De 25 appartementen kijken uit op een tuin en delen een gemeenschappelijke ruimte. Daar houden de vrouwen diners, filmavonden en yogalessen.
New Years brunch today with Prosecco, blinis and croissants to welcome 2023 in pic.twitter.com/ydkvOnUENB
— New Ground Cohousing 💙 (@NewGCohousing) January 1, 2023
Bij New Ground beheren de vrouwen alles zelf en worden de taken verdeeld over teams van vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor onderhoud, tuinieren, communicatie, schoonmaak en juridische zaken. Bezoekers die willen blijven slapen kunnen dit doen in de gastensuite.
Onder die bezoekers bevinden zich ook mannen. Die mogen langskomen, maar wonen? Dat niet. “Dat vraagt iedereen”, zegt Jude Tisdall (71) tegen de Britse krant. “We hebben broers, vaders, zonen, kleinzonen, geliefden en alles daartussenin. Het enige is dat ze hier niet kunnen komen wonen.”
Mocht iemand van de inwoners met een man trouwen, dan hoeft ze niet te verhuizen. “Het zou een geweldig excuus zijn om te zeggen: ‘Het spijt me, schat. Ik kan niet met je samenwonen, maar we kunnen wel leuke weekenden hebben!”
De oudste bewoonster is Hedi Argent (94). Zij sloot zich elf jaar geleden aan bij de groep nadat haar partner overleed en ze alleen kwam te wonen. “Een van de grote voordelen voor mij is dat ik me niet langer zorgen hoef te maken. Mijn twee dochters maakten zich zorgen over het feit dat ik alleen was en toen begon ik me zorgen te maken over hun zorgen. Dat is nu allemaal weg.”
Milou (32) organiseert groepsreizen voor vrouwen: 'Mijn taak is om ze de tijd van hun leven te geven'Lees ook
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Pollard Thomas Edwards (@pollard_thomas_edwards)