Vulkaan Etna, op het Italiaanse eiland Sicilië, is wakker. En goed ook. Sinds dinsdag 16 februari spuwt de vulkaan lava, as en rook, verspreid over meerdere grote uitbarstingen.
Prachtig natuurgeweld om naar te kijken. Op afstand.
Vulkaan Etna
Etna is sinds 2019 alweer vrij actief en minstens even onvoorspelbaar. De vulkaan wordt actief gemonitord, maar desondanks is het niet altijd duidelijk wanneer de volgende uitbarsting zich zal voordoen. Het gebeurt ieder jaar wel een keer bij deze 3300 meter hoge vulkaan, maar de afgelopen weken maakt-ie het erg bont.
Bij vlagen moet in Catania, een stad aan de voet van de vulkaan, het vliegveld dicht door de uitbarstingen. Tot op heden zijn er nog geen gewonden gevallen. Wél zijn de uitbarstingen goed te merken op een groot deel van het eiland. Niet alleen door aardbevingen, maar ook door asdeeltjes die neerdalen en de straten bedekken – soms wel 120 kilometer verderop.
De uitbarstingen van 2021 in beeld (via ANP)
Bewegend beeld
De Nederlandse journalist en geo-chemicus Sam Gerrits kijk zijn ogen uit. Op Twitter deelt hij imposante beelden van de zesde uitbarsting, die te zien zijn via een livestream.
Mamma mia de #6e uitbarsting gaat los hoor. Z.O. krater van #Etna heeft er zin in. Dit is zeker 750 m hoog, misschien al wel een km. Net live gescreenshot. pic.twitter.com/FN9fTPMHkI
Vulkanoloog Boris Behncke woont in een nabijgelegen dorp en filmt zelf de uitbarstingen. Hieronder zie je een lavafontein van anderhalve kilometer hoog, eerder deze week.
Amazingly tall (more than 1500 m) lava fountains and spectacular "fountain fan" during #Etna's violent paroxysm during the night of 22-23 February 2021. View from our home in Tremestieri Etneo. pic.twitter.com/r4ako7UXjr