In verschillende staten in Amerika gelden regels waardoor vrouwen veroordeeld kunnen worden op het hebben van een miskraam. Dat schrijft de BBC.
De 21-jarige Inheems Amerikaanse Brittney Poolaw uit Oklahoma is één van hen.
In verschillende staten in Amerika gelden regels waardoor vrouwen veroordeeld kunnen worden op het hebben van een miskraam. Dat schrijft de BBC.
De 21-jarige Inheems Amerikaanse Brittney Poolaw uit Oklahoma is één van hen.
Poolaw was ongeveer vier maanden zwanger toen ze haar baby verloor in januari 2020. Bij aankomst in het ziekenhuis gaf de jonge vrouw toe illegale drugs te hebben gebruikt. Uit het rapport van de lijkschouwer, verkregen door de BBC, blijkt dat methamfetamine (crystal meth) gevonden is in de lever en hersenen van het ongeboren kind.
Er wordt echter geen doodsoorzaak vastgesteld bij de foetus. De onderzoeker merkt wel op dat genetische afwijkingen, placentaloslating of maternale methamfetaminegebruik bijgedragen kunnen hebben.
Afgelopen oktober veroordeelde de rechtbank Poolaw voor doodslag en kreeg ze vier maanden cel opgelegd. Het leidt tot discussies online en in de media. Als Poolaw een abortus had laten uitvoeren, wat toegestaan is in Oklahoma, was ze niet veroordeeld. Haar advocaten gaan in hoger beroep.
Volgens Dana Sussman, plaatsvervangend directeur van de National Advocates of Pregnant Women (NAPW), is het verhaal van Poolaw slechts het topje van de ijsberg. “Het komt vaker voor dan mensen dachten.”
In de periode van 1973 tot 2020 registreerde NAPW 1600 vergelijkbare gevallen, waarvan ongeveer 1200 in de afgelopen vijftien jaar. In sommige gevallen ging dit om vrouwen die gevallen waren of thuis bevielen. Bij de overgrote meerderheid speelde drugs een rol en zijn gekleurde vrouwen oververtegenwoordigd.
Het Guttmacher Institute – een ‘pro-choice’ onderzoeksinstituut – meldt dat 23 staten het gebruik van middelen tijdens een zwangerschap zien als kindermishandeling. In bijna de helft van de Amerikaanse staten moeten medewerkers in de gezondheidszorg verplicht zwangere vrouwen melden die verdacht worden van drugsgebruik, en in zeker 38 staten bestaan er wetten voor ‘foetale mishandeling’.
Het feit dat toegang tot abortus beperkter wordt – zoals in de staat Texas, waar er vrijwel een volledig verbod op rust – maakt de pro-choicebeweging ongerust. In landen waar abortus verboden is, zijn vrouwen gearresteerd en beschuldigd van moord na het krijgen van een miskraam. Lokale autoriteiten kunnen deze vrouwen beschuldigen van het opzettelijk afbreken van hun zwangerschap.
Emma Milne, een rechtsgeleerde op het gebied van gender en misdaad, meent samen met andere medische verenigingen uit Amerika dat vrouwen met een verslaving hulp moeten krijgen in plaats van een gevangenisstraf.
Milne maakt zich zorgen over de toekomst, want als men een vrouw kan arresteren voor het schaden van haar foetus vanwege drugs, hoe zit dat dan met alcohol of te hard rijden? “Als we het voor drugs zo doen, voor wat dan nog meer?”
Protesten in Polen nadat strikte abortuswet leven kost van zwangere vrouwLees ook