De Spaanse stad Ceuta stroomt vol met migranten die vanuit Marokko reizen. Het lukte zo’n 8000 mensen om zwemmend of per boot de zwaarbeveiligde Spaanse enclave binnen te komen.
Onder wie ook een Senegalese vluchteling.
Senegalese vluchteling
De man is wanhopig. De twintigjarige hulpverlener Luna Reyes twijfelt geen moment en troost de man. “Hij huilde”, aldus Reyes tegen de Spaanse televisiezender RTVE. “Ik stak mijn hand uit en toen knuffelde hij me. Hij hield me vast. Die omhelzing was zijn reddingsboei.”
Fotograaf Bernat Armangue legt het intieme moment vast. De foto gaat viral. ‘Het is veel meer dan een foto. Het is een symbool van hoop en solidariteit’, zegt minister van Arbeid Yolanda Díaz. Ook het Spaanse Rode Kruis deelt de foto: ‘We zijn een organisatie die dagelijks mensen helpt die op Ceuta aankomen.’
Mucho más que una foto. Todo un símbolo de esperanza y solidaridad. #GraciasLuna
Toch is niet iedereen positief. Reyes heeft haar accounts op sociale media moeten afschermen vanwege de vele reacties. “Mensen zagen dat mijn vriend zwart is en zeiden de meest verschrikkelijke, racistische dingen.”
Inmiddels heeft Spanje al 6500 migranten teruggestuurd naar Marokko. Dat zei de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska, die op de radio verklaarde dat de situatie nu weer “normaal” is in vergelijking met de afgelopen dagen.