De inwoners van de kleine republiek San Marino hebben tijdens een referendum in grote meerderheid voor legalisatie van abortus gestemd.
De opkomst was laag, slechts 41 procent van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht.
De inwoners van de kleine republiek San Marino hebben tijdens een referendum in grote meerderheid voor legalisatie van abortus gestemd.
De opkomst was laag, slechts 41 procent van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht.
Pakweg 77 procent van de kiezers steunde het voorstel om afbreking van de zwangerschap tot de twaalfde week toe te staan. Daarna is dat alleen mogelijk als het leven van de moeder gevaar loopt of de foetus ernstig misvormd is.
Tot nu toe riskeerden vrouwen in de dwergstaat, die volledig wordt omringd door Italië, een gevangenisstraf van drie jaar bij het vroegtijdig beëindigen van de zwangerschap. Medici die de ingreep verrichten konden maximaal zes jaar krijgen. Veel vrouwen weken daarom uit naar Italië om daar de abortus te laten uitvoeren.
In 2010 sprak het Europees Hof voor de Rechten van de Mens uit dat een verbod op abortus het Europees Mensenrechtenverdrag schendt, als de zwangerschap voortkomt uit een verkrachting of het de gezondheid van een vrouw schaadt. Toch houden sommige lidstaten er nog altijd een eigen wetgeving op na, en dan hebben we het niet alleen over San Marino.
Ook in Malta, Andorra en het katholieke Vaticaanstad geldt een verbod zonder uitzonderingen. Abortus is hier nog altijd verboden, ook als het gaat om verkrachting, incest, ziekte van de foetus of (levens)gevaar voor de moeder. Voor alle vrouwen uit EU-landen geldt wél dat ze naar het buitenland mogen reizen voor een abortus, al is dat natuurlijk niet voor iedereen een optie.
Dichter bij huis is abortus overal gelegaliseerd, al zitten er hier en daar nog wel wat addertjes onder het gras. Zo is de behandeling in Duitsland al lange tijd legaal tot 12 weken, maar is het door een wet uit 1933 niet toegestaan dat artsen hier publiekelijk informatie over geven, meldt het FIOM. Het is voor artsen strafbaar als zij zelf openbaar maken dat ze abortussen uitvoeren.
De Duitse regering wil deze regel nog niet schrappen, maar kwam met een compromis. Het blijft staan in het wetboek van strafrecht, maar via één site van een overheidsinstantie kunnen ongewenst zwangere vrouwen nu wel informatie over de procedure lezen. Daar staat ook een lijst met beschikbare artsen. Opvallend: reclame tegen abortus is wél gewoon toegestaan.
In Polen werd de abortuswetgeving in januari 2021 aangescherpt, naar een bijna totaalverbod. Het is alleen nog toegestaan als de vrouw in levensgevaar is, of als de zwangerschap voortkomt uit incest of verkrachting. Vrouwen die aan deze strenge voorwaarden voldoen, staan soms alsnog voor een dichte deur. Veel artsen weigeren namelijk op basis van religie de behandeling uit te voeren.
Ook in Italië is dit vaak het geval, zo meldt het FIOM. Dit land heeft een register dat bijhoudt welke artsen gewetensbezwaar hebben bij de behandeling. Vrije abortus is sinds 1978 wettelijk vastgelegd, maar de toegang is de afgelopen twintig jaar afgenomen. Zo weigerde in 1997 62,8 procent van de artsen abortussen uit te voeren wegens morele gronden. In 2016 was dat maar liefst 70,9 procent.
Uma Thurman deelt persoonlijke ervaring met abortus als tiener: 'Het is niks om je voor te schamen'Lees ook