De Oekraïense president Volodimir Zelenski ziet momenteel niet dat er Russische troepen vertrekken bij de grens met Oekraïne. Rusland maakte dinsdag bekend dat sommige mankrachten naar hun bases terugkeren, maar die informatie is vooralsnog niet door een onafhankelijke partij geverifieerd.
President Oekraïne ziet niets van terugtrekking Russische troepen
“Om eerlijk te zijn, we reageren op de realiteit en hebben nog geen terugtrekking gezien”, vertelde Zelenski tegen de nieuwszender BBC.
President Oekraïne
Het gaat volgens hem op dit moment nog alleen om uitspraken. De president zegt dat wanneer troepen zich terugtrekken, “iedereen dat zal zien”. Verder zei hij dat Oekraïne kalm blijft onder de dreiging. “We herinneren ons dat dit niet allemaal gisteren is begonnen. Dit gebeurt al vele jaren.”
Rusland heeft al jaren veel militairen langs de grens met Oekraïne. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei woensdag dat er volgens zijn informatie wel troepen naar het grensgebied gaan, maar dat er geen troepen weggaan. President Joe Biden zag ook al geen concrete terugtrekking van Russische militairen.
Tienduizenden militairen
Het is niet duidelijk hoeveel van de vele tienduizenden militairen bij Oekraïne het gebied bij de grens verlaten. Er zijn nog steeds oefeningen. Volgens de Russische ambassadeur in Dublin, Joeri Filatov, zijn die op 20 februari klaar.
Het duurt drie tot vier weken voordat de troepen terug zijn op hun posities van vóór de jongste crisis over Oekraïne, zei hij tegen de Ierse omroep RTE. De ambassadeur beklemtoonde dat hij ook niet precies weet wanneer welke troepen waar naartoe teruggaan. Filatov noemde het idee dat Rusland het buurland zou aanvallen volslagen krankzinnig.
Spanningen
De troepenopbouw heeft geleid tot hoge spanningen in de regio. De Verenigde Staten en ook andere landen vrezen voor een aanval op Oekraïne. Amerikaanse inlichtingendiensten doen vaak meldingen over ophanden zijnde aanvallen van Rusland.
Woensdagochtend zou weer een invasie beginnen. Volgens Rusland zijn er geen plannen voor een inval, die boodschap is afgelopen week meermaals herhaald. Het land eist van de NAVO wel garanties voor de eigen veiligheid, onder meer dat Oekraïne geen lid van de NAVO wordt. Het militaire bondgenootschap heeft al gezegd daar niet mee te zullen instemmen.
Is oorlog dichtbij? En 4 andere vragen over het conflict tussen Oekraïne en RuslandLees ook