Het Joint Investigation Team (JIT) heeft woensdagmiddag bekendgemaakt dat de Russische president Vladimir Poetin waarschijnlijk een rol had bij de inzet van de raket die MH17 neerhaalde.
Toch kan Poetin niet vervolgd worden, meldt NU.nl.
Rol Poetin MH17
Vlucht MH17 werd in juli 2014 neergehaald toen deze boven Oekraïens grondgebied vloog. In die periode woedde er een strijd tussen het Oekraïense leger en de Volksrepubliek Donetsk (DPR). De DPR had ruim een maand eerder om zwaardere wapens gevraagd, en uit opgenomen telefoongesprekken blijkt dat de beslissing over de inzet van die wapens “bij één persoon” ligt.
In het telefoongesprek is verder te horen dat “die ene persoon” op dat moment in Frankrijk was. Wie ook in Frankrijk was op dat moment, is Vladimir Poetin. Hij was bij de herdenking van 70 jaar D-Day.
Een week later wordt het verzoek om die zwaardere wapens ingewilligd, en rijden er drie konvooien met militairen, voertuigen én de buk-raket waarmee MH17 is neergehaald naar de Oekraïense grens. Volgens het OM kan Poetin hier echter niet voor vervolgd worden. Voor hem “geldt immuniteit als staatshoofd” en het bewijs is “niet volledig en sluitend”.
Het onderzoek naar de verantwoordelijken voor de ramp is opgeschort en er worden verder ook geen nieuwe mensen vervolgd.
Het is volgens premier Mark Rutte “bitter” dat er op dit moment onvoldoende bewijs is om opnieuw mensen strafrechtelijk te vervolgen voor hun rol in het neerhalen van vlucht MH17, maar “laat ik heel duidelijk zijn: wij laten niet los”. Nederland zal Rusland blijven aanspreken op zijn verantwoordelijkheid, laat de premier in een verklaring weten.
Nabestaanden
De nabestaanden van de ramp zijn teleurgesteld dat het onderzoek geen nieuwe verdachten heeft opgeleverd die vervolgd kunnen worden. Dat zei Piet Ploeg, voorzitter van stichting Vliegramp MH17, nadat hij en andere nabestaanden door het Joint Investigation Team (JIT) waren ingelicht over de bevindingen.
Nabestaande Evert van Zijtveld noemt het “vreselijk” dat er vanwege immuniteit geen mogelijkheden zijn om Poetin te kunnen vervolgen, ondanks alle aanwijzingen voor zijn betrokkenheid. Van Zijtveld en zijn vrouw zetten nu een punt achter de zaak, zei hij.
“Ik heb mijn kinderen en schoonouders verloren bij de ramp. Daar zullen wij mee moeten leren leven. Het is te groot en zwaar voor ons om te dragen, en continu met de nasleep van de ramp bezig te blijven.” Hij blijft hoop houden dat er ooit nog verantwoordelijken veroordeeld worden. “Maar het hoofdstuk moet dicht en dat gaan wij nu doen.”