Een van de nadelen van ouder worden: de botten in het lichaam worden vaak zwakker. In Noorwegen hebben onderzoekers nu iets smakelijks ontdekt waarmee je dat kan tegengaan.
Dagelijks een kleine portie eten van de halfzachte Noorse kaas Jarlsberg.
Noorse kaas bontontkalking
En da’s uniek, want in geen enkel ander type kaas vind je deze gezondheidsvoordelen. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, dat gepubliceerd is in het tijdschrift BMJ Nutrition Prevention & Health.
Je kunt de kaas overigens met een gerust hart dagelijks eten, want met een kleine portie verhoog je volgens de onderzoekers niet meteen het cholesterolgehalte.
Waarom juist dit type kaas? “Deze studie toont aan dat hoewel bekend is dat calcium en vitamine D buitengewoon belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten, er andere belangrijke vitaminen en mineralen zijn – zoals vitamine K2 – die ook bijdragen aan het voorkomen van botverzwakking”, aldus prof. Sumantra Ray.
Collega dr. Helge Elnar Lundberg vult aan: “Elke dag een kleine hoeveelheid Jarlsberg-kaas eten heeft een positief effect op osteocalcine (belangrijk boteiwit, red.), het botmetabolisme, geglyceerde hemoglobine en lipiden.”
De onderzoekers hopen dat kaas osteoporose kan voorkomen, maar daar is meer onderzoek voor nodig.