In Nederland zijn tot nu toe twee kinderen besmet geraakt met de salmonellabacterie. De besmettingen worden gelinkt aan de chocolade surprise-eieren van het merk Kinder.
Waar de kinderen de chocolade hebben gekocht, is niet duidelijk.
Kinder
Het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kwam maandagavond met een waarschuwing. Het agentschap raadt consumenten aan om vijf verschillende chocoladeproducten van het merk Kinder niet meer te eten, waaronder het chocolade surprise-ei. Alle vijf de producten komen uit de fabriek van moederbedrijf Ferrero in het Belgische Aarlen.
“Deze producten zijn populair bij jonge kinderen”, luidt de waarschuwing. “Met Pasen in aantocht, verzoekt het FAVV dat ouders en opvoeders controleren of ze deze producten in hun bezit hebben.” Ook de Britse gezondheidsdienst deed maandag eenzelfde oproep.
Salmonella
De salmonellabacterie komt vaak voor in rauwe levensmiddelen van dierlijke producten, zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Een woordvoerder van FAVV laat aan de Belgische nieuwszender VRT weten dat salmonella ook voor kan komen op droge producten die in vochtige omstandigheden geproduceerd worden. Dat is waarschijnlijk het geval met de chocolade in de fabriek in Aarlen.
In heel Europa zijn er momenteel 125 besmettingen met salmonella bekend. In Groot-Brittannië raakten al ruim zestig mensen besmet na het eten van de chocola. Het gaat vooral om kinderen van jonger dan vijf jaar. België kent nog geen bevestigde gevallen, maar onderzoekt wel meerdere ‘verdachte meldingen’.
Onderzoek
Volgens de Nederlandse NVWA zijn er momenteel geen aanwijzingen dat de producten uit de Belgische fabriek ook in de Nederlandse schappen liggen. “Maar we zoeken dit samen met de Belgische autoriteiten nog verder uit”, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.
Voor een terugroepactie zoals in België ziet de NVWA nu geen aanleiding. “Je wilt niet zomaar uitspraken doen zonder eerst de feiten te hebben. Daar zijn we nu druk mee bezig.”