In Japan wordt menstrueren vaak nog als ‘vies’ of ‘beschamend’ gezien. Het mangapersonage ‘Little Miss Period’ probeert daar verandering in te brengen.
Maar het pittige roze propje wordt niet door iedereen gewaardeerd, schrijft The Guardian.
Menstrueren
Little Miss Period – roepnaam Seiri-chan – speelt de hoofdrol in de gelijknamige animefilm en mangaboeken. Manga en anime zijn de Japanse varianten op het stripverhaal en de tekenfilm. Seiri-chan bezoekt vrouwen, en geeft ze een stoot die symbool staat voor menstruatiekrampen. Tegelijkertijd helpt ze hen bij persoonlijke problemen, en stompt ze ook echtgenoten en bazen die geen begrip kunnen opbrengen. “Konden mannen maar ongesteld worden”, zegt uitgever Aoko in de film. “Al was het maar één keer per jaar.”
Hoewel Japanse vrouwen sinds 1947 al verlof kunnen aanvragen vanwege menstruatiepijn, maken ze daar nauwelijks gebruik van. Het Shinto geloof, de oorspronkelijke religie van Japan, zegt dat menstruatiebloed ‘onrein’ is, waardoor vrouwen tijdens hun ongesteldheid ook niet overal mogen komen. Zo kunnen ze dan bijvoorbeeld geen sumo-worstelring betreden en ligt er een verbod op het bezoeken van het heilige eiland Okinoshima.
Little Miss Period
Veel Japanse vrouwen reageren dan ook positief op de nieuwe film van Little Miss Period. “Tot nu toe was menstruatie iets dat je moest verbergen, en waar veel mensen weinig verstand van hebben,” zegt Kazue Muta, hoogleraar sociologie aan de universiteit van Osaka. “Ik kan niet zeggen dat ik honderd procent fan ben van de manga… maar ik hoop dat het voor meer openheid en kennis zorgt.”
Eerder kwam Little Miss Period al in opspraak, omdat het mangapersonage te zien was op de speciale ‘menstruatiebadges’ van werknemers in een Japans warenhuis. Met de badge hoopte het warenhuis op meer begrip onder collega’s. Zo zouden vrouwen extra hulp kunnen krijgen en langere pauzes. Maar al snel ontstond er ophef. Door de badges konden ook bezoekers van het warenhuis zien wie ongesteld is, wat eventueel kon leiden tot intimidatie.