De lockdowns vanwege het coronavirus hebben in Europa meer dan drie miljoen levens gered. Dat blijkt uit een studie van het Imperial College London.
Zonder lockdowns zou het dodental gigantisch zijn geweest, zeggen de onderzoekers tegen de BBC.
Lockdowns
Voor de studie keken ze naar de impact van maatregelen in elf Europese landen – Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk – tot aan begin mei. Op dat moment waren in die landen zo’n 130.000 mensen omgekomen door het virus.
Voor het onderzoek hebben de Britten een model gebruikt om te voorspellen hoeveel mensen overleden zouden zijn zonder lockdown. En dat zijn er nogal wat: 3,2 miljoen.
Besmettingen
Het model schatte ook dat de uitbraak van het virus zonder lockdown nu ongeveer voorbij zou zijn, omdat zo veel mensen besmet zouden zijn geraakt. De onderzoekers schatten dat dan zo’n 15 miljoen mensen in Europa besmet zouden zijn.
Ook benadrukken de onderzoekers dat we nog maar aan het begin staan van de pandemie. Dat betekent ook dat als de lockdowns versoepeld worden, er een risico is dat het virus zich weer gaat verspreiden. “Er kan redelijk snel een tweede golf komen, in de komende één of twee maanden”, zegt dr. Samir Bhatt van Imperial.
Infecties voorkomen
Ondertussen deed de Universiteit van Californië een eigen studie naar de impact van lockdowns in China, Zuid-Korea, Iran, Frankrijk en de Verenigde Staten. Daaruit blijkt dat lockdowns 530 miljoen infecties hebben voorkomen.