Lees hier alle ontwikkelingen omtrent de oorlog in Oekraïne. Hieronder zie je het liveblog van LINDA.nl van 25 tot en met 26 februari 2022.
Liveblog oorlog in Oekraïne zaterdag 26 februari
23.07 | Reisadvies voor Rusland is aangescherpt
Lees hier alle ontwikkelingen omtrent de oorlog in Oekraïne. Hieronder zie je het liveblog van LINDA.nl van 25 tot en met 26 februari 2022.
23.07 | Reisadvies voor Rusland is aangescherpt
Het reisadvies voor Rusland is zaterdagavond aangescherpt. Het hele land is nu oranje gekleurd, wat inhoudt dat mensen wordt geadviseerd er alleen naartoe te gaan als het strikt noodzakelijk is. Voor het gebied langs de Oekraïense grens en de Noord-Kaukasus (Tsjetsjenië, Dagestan en Ingoesjetië) geldt al een tijdje een rood reisadvies: niet reizen. Dat is onveranderd.
De aanscherping heeft te maken met de Russische invasie van Oekraïne. Daardoor “is de situatie in Rusland onzeker”, aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
22.10 | Kadirov: Tsjetsjeense troepen helpen Russen
Tsjetsjenië staat de Russische strijdkrachten terzijde bij de oorlog in Oekraïne. Ramzan Kadirov, de leider van deze autonome Russische deelrepubliek en een bondgenoot van president Vladimir Poetin, heeft zaterdag in een videoboodschap laten weten dat Tsjetsjeense eenheden stellingen hebben ingenomen in Oekraïne.
In navolging van Poetin riep ook Kadirov de Oekraïners op hun regering omver te werpen. Volgens de Russische president bestaat die uit “neonazi’s’.
Kadirov zei dat de Russische invasietroepen met gemak de grote Oekraïense steden kunnen innemen, waaronder Kyiv. Hun opdracht is evenwel het verlies van levens te voorkomen. Tsjetsjenië heeft volgens hem tot dusver geen slachtoffers te betreuren. Maar een Oekraïense oorlogsverslaggever meldde zaterdag dat een topmilitair van de Tsjetsjeense strijdkrachten om het leven is gekomen bij gevechten rond het vliegveld in Hostomel, ten noordwesten van Kyiv.
21.39 | Biden stuurt wapens ter waarde van 350 miljoen naar Oekraïne
President Joe Biden heeft een extra wapenzending naar Oekraïne goedgekeurd ter waarde van 350 miljoen dollar (310 miljoen euro). Dat heeft Pentagon-woordvoerder John Kirby zaterdag in een persbericht laten weten. De Amerikaanse president voerde vrijdag telefonisch overleg met zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski over meer steun.
De VS haalt de nieuwe zending uit de eigen voorraad. Het gaat om antitankwapens, handvuurwapens, verschillende soorten munitie en kogelwerende vesten om de Oekraïense militairen in de voorste verdedigingslinie te beschermen. Sinds vorig jaar hebben de Amerikanen nu voor een miljard dollar hulp geleverd voor de beveiliging van Oekraïne.
“En de VS steunen Oekraïne niet alleen. Veel andere landen dragen eraan bij dat Oekraïne zich kan verweren tegen deze Russische agressie waarvoor geen enkele aanleiding bestond”, aldus voormalig marineofficier Kirby.
20.46 | Zelenski wil dat VN Rusland vetorecht in Veiligheidsraad afneemt
De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt de Verenigde Naties om Rusland het vetorecht in de Veiligheidsraad af te nemen. Hij deed dat in een telefoongesprek met VN-topman António Guterres.
Rusland sprak vrijdag zijn veto uit over een resolutie waarin de Russische inval in Oekraïne wordt veroordeeld en wordt opgeroepen zijn militairen terug te trekken.
Zelenski vindt dat de Verenigde Naties de “acties en verklaringen” van Rusland moet kenschetsen als genocide op het Oekraïense volk, zo zei hij tegen de VN-topman.
In het gesprek met Zelenski zei Guterres dat de VN “vastbesloten is de humanitaire hulp aan het Oekraïense volk op te schalen”. Het was de eerste keer dat de twee elkaar spraken sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen.
20.01 | Oekraïne meldt 3500 Russische slachtoffers
Ongeveer 3500 Russische soldaten zijn om het leven gekomen of gewond geraakt tijdens de invasie van Oekraïne. Dat heeft een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski zaterdag gezegd.
Adviseur Oleksi Arestovitsj voegde eraan toe dat Russische troepen zaterdag geen serieuze vorderingen hebben gemaakt in Oekraïne. Ook bij de aanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zouden de Russen niet verder zijn gekomen. “We vallen de vijand rond Kyiv aan. De vijand komt nu niet vooruit”, zei Arestovitsj.
19.42 | Nederland stuurt 50 raketwerpers met 400 raketten naar Oekraïne
Nederland gaat vijftig raketwerpers met vierhonderd bijbehorende raketten van Duitse makelij naar Oekraïne sturen, meldt het ministerie van Defensie. Daar was toestemming van Duitsland voor nodig, omdat na aankoop van de wapens een Duitse exportvergunning nodig is. Die werd zaterdag aan het eind van de middag verstrekt door de Duitse regering.
Het gaat om zogeheten Panzerfaust 3-raketten. Dat zijn antitankwapens die vanaf de schouder worden afgevuurd. Wanneer de wapens in Oekraïne aankomen, is nog niet bekend. Oekraïne had om extra steun gevraagd, nu Rusland is begonnen aan de langverwachte invasie. Het kabinet wil de wapens sturen om Oekraïne zo in staat te stellen zichzelf te verdedigen.
Nederland onderzoekt ook of het in NAVO-verband, samen met Duitsland, een Patriot-luchtverdedigingseenheid naar Slowakije stuurt. Het doel daarvan is “collectieve afschrikking” en verdediging van de oostflank van het NAVO-gebied, aldus Defensie. De installatie is gemaakt om vliegtuigen, helikopters, of kruisraketten uit de lucht te schieten. Dat kan tot 20 kilometer hoogte, over een afstand van 60 kilometer.
19.16 | Duitsland: ‘gerichte’ beperking betaalsysteem SWIFT voor Rusland
Duitsland is voorstander van “gerichte en functionele” beperkingen voor Russisch gebruik van het internationale betalingssysteem SWIFT. Daarmee moeten de juiste mensen getroffen worden en kan bijkomende schade worden voorkomen, zeiden de Duitse ministers van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken in een gezamenlijke verklaring.
Binnen de Europese Unie is er steeds meer steun voor het uitsluiten van Rusland. Onder andere Italië, dat eerder niet voor een SWIFT-ban van Rusland was, sprak zaterdag openlijk zijn steun uit voor een boycot als ook de rest van het landenblok ermee instemt.
Maar Duitsland had eerder bedenkingen over de maatregel. Door het land uit het samenwerkingsverband van banken te gooien zou het voor ‘gewone’ mensen een stuk moeilijker worden om geld over te maken naar familie in Rusland. Ook zou het Europees bedrijfsleven eronder lijden omdat betalingen van klanten of betalingen aan leveranciers dan ingewikkelder worden. Ook zouden leveringen van Russisch gas aan Europa in gevaar kunnen komen.
SWIFT, dat beveiligde berichten verstuurt tussen meer dan 11.000 financiële instellingen en bedrijven, is van cruciaal belang voor het mondiale financiële systeem. Wanneer het systeem niet toegankelijk is, kan dat aanzienlijke economische schade aanrichten.
18.45 | Oproep bij Duitse voetbalwedstrijd: stop hiermee, Poetin
Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Eintracht Frankfurt en Bayern München in de Duitse voetbalcompetitie verscheen een duidelijke oproep aan de Russische president Vladimir Poetin op alle digitale schermen in het stadion. ‘Stop it, Putin‘ stond op alle led-borden en op de grote schermen die boven het veld hangen.
De spelers van Eintracht Frankfurt en Bayern München hielden voor de aftrap in de middencirkel een minuut stilte, gevolgd door applaus. De lampen in het stadion waren blauw en geel, de kleuren van de Oekraïense vlag.
Bij vrijwel alle wedstrijden in de Bundesliga wordt dit weekeinde aandacht gevraagd voor de situatie in Oekraïne. In de Nederlandse competitie maken de voetballers voor de aftrap met hun vingers een V, het vredesteken.
17.56 | Rutte tegen Zelenski: snel meer militaire goederen naar Oekraïne
Premier Mark Rutte heeft zaterdag gebeld met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en hem verteld dat Nederland ‘op korte termijn extra militaire goederen levert ter zelfverdediging tegen de Russische agressie’. Dat schrijft de minister-president op Twitter. Hij schrijft dat het om een extra leverantie gaat, bovenop de tweehonderd luchtdoelraketten die het kabinet zaterdag beschikbaar stelde aan Oekraïne.
Wat voor middelen Nederland extra gaat leveren, konden het ministerie van Defensie en de Rijksvoorlichtingsdienst nog niet zeggen.
https://twitter.com/MinPres/status/1497615828853956613
Ruim een week geleden werd al besloten om honderd scherpschuttersgeweren en bijbehorende munitie aan Oekraïne te leveren. Ook geeft Nederland helmen, scherfvesten en radars. Een deel van die spullen is inmiddels onderweg, maar Nederland kampt met ‘logistieke uitdagingen’, aldus het kabinet zaterdag. De rest van het materiaal wordt ‘zo snel mogelijk verzonden’.
Rutte sprak zaterdag ook nog met de Franse president Emmanuel Macron, de Britse premier Boris Johnson, de Belgische premier Alexander De Croo en de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel. ‘We staan schouder aan schouder om Oekraïne te helpen in dit donkere uur’, schrijft Rutte.
https://twitter.com/MinPres/status/1497615827578802187
17.51 | RIA: Russische troepen blazen dam in zuiden Oekraïne op
Russische legereenheden hebben in het zuiden van Oekraïne, in de regio Cherson, een betonnen dam opgeblazen om de toevoer van zoet water uit de rivier de Dnjepr naar de Krim te herstellen. Het Russische persbureau RIA tekende dat zaterdag op uit de mond van Sergej Aksionov. Hij is de gouverneur van het door Moskou in 2014 geannexeerde schiereiland.
Oekraïne bouwde na de Russische machtsovername een dam die het Noord-Krimkanaal afsloot. Het schiereiland was daarvan voor 85 procent van zijn watervoorziening afhankelijk. Zodra de pompstations en de hydraulische constructies zijn gecontroleerd en hersteld zal er weer water stromen door het kanaal, dat in de Sovjet-tijd werd gegraven.
17.25 | Britten signaleren stagnatie Russische opmars in Oekraïne
De Russische opmars in Oekraïne stagneert, vermoedelijk door onder meer de hevige tegenstand van de Oekraïners. Dat heeft het Brits ministerie van Defensie zaterdag gezegd op Twitter. “Het tempo van de vooruitgang is tijdelijk verminderd, waarschijnlijk als het resultaat van acute logistieke problemen en het sterke Oekraïense verzet”, aldus de update uit Londen over de ontwikkelingen in het oorlogsgebied.
“Russische strijdkrachten passeren grote Oekraïense bevolkingscentra waar ze militairen achterlaten om de inwoners te omsingelen en te isoleren. Bij de nachtelijke gevechten in Kiev was vermoedelijk een beperkt aantal Russische eenheden betrokken die daar al waren geïnfiltreerd. De verovering van Kiev blijft het Russische hoofddoel.”
Het Pentagon kwam met vergelijkbare berichtgeving. Washington denkt dat de Russen gefrustreerd raken door de Oekraïense weerstand. “We weten dat ze niet de progressie hebben gemaakt die ze hadden gewild, vooral in het noorden. Ze zijn gestuit op vastberaden verzet.”
16.59 | KLM laat vluchten naar Moskou en Sint-Petersburg omkeren
KLM heeft twee vluchten die onderweg waren naar Sint-Petersburg en Moskou laten omkeren, meldt de luchtvaartmaatschappij. Het toestel naar Sint-Petersburg keert direct terug naar Amsterdam. Het vliegtuig onderweg naar Moskou week uit naar Kopenhagen, waar moest worden bijgetankt voordat het ook terugvliegt naar Schiphol, zegt een woordvoerder.
Aanleiding hiervoor is het sanctiepakket dat in Europees verband is afgesproken om geen reserve vliegtuigonderdelen meer naar Rusland te sturen, ook niet voor eigen gebruik. “Dat betekent dat wij niet meer kunnen garanderen dat vluchten naar Rusland veilig terug kunnen keren. Wat dit betekent voor vluchten na vandaag en vluchten die gepland stonden om over Rusland te gaan vliegen wordt op dit moment onderzocht”, aldus KLM.
15.31 | Kyiv verduidelijkt aangescherpte avondklok: ook overdag binnen
Inwoners van Kyiv moeten dit hele weekend binnen blijven. De lokale autoriteiten melden dat de avondklok zaterdag om 17.00 uur ingaat en pas maandag om 08.00 uur wordt opgeheven. Eerder werd de indruk gewekt dat mensen overdag wel de deur uit mochten.
De nieuwe avondklok is veel strenger dan die van de afgelopen dagen. Toen mochten mensen alleen tussen 07.00 en 22.00 uur niet naar buiten. De burgemeester kwam zaterdag met de aankondiging van nieuwe tijdstippen, van 08.00 tot 17.00 uur, om de stad te beschermen tegen Russische aanvallen. Zijn kantoor meldt dat de avondklok zonder pauzes is.
Volgens de stad is de strenge avondklok noodzakelijk in de strijd tegen “saboteurs en verkenners van de vijand”. Mensen die zich niet aan deze maatregel houden, worden volgens de burgemeester in die groep ingedeeld. Kyiv lijkt stand te houden, terwijl de stad wordt aangevallen door het Russische leger. Iedereen die Oekraïne wil beschermen, kan volgens president Volodimir Zelenski helpen en een wapen krijgen.
15.11 | Kremlin beweert dat Kyiv vrijdag niet met Poetin wilde praten
Het Kremlin beweert dat de Russische president Vladimir Poetin het offensief in Oekraïne vrijdag tijdelijk had gepauzeerd in afwachting van gesprekken met de Oekraïense regering in Kyiv. Oekraïne zou echter hebben geweigerd met Rusland te onderhandelen, waarop Russische troepen de invasie zaterdag hebben voortgezet.
Volgens het Kremlin “rekt Oekraïne het militaire conflict uit” door de gesprekken te weigeren. In een videoboodschap beweerde de Oekraïense president Volodimir Zelenski juist dat hij contact heeft gezocht met Poetin, maar dat de leider van Rusland geen gehoor gaf.
Een adviseur van Zelenski’s kantoor zegt dat het “volstrekt onwaar” is dat Rusland zijn offensief vrijdag heeft gepauzeerd. Oekraïne zou volgens hem niet geweigerd hebben te onderhandelen. Rusland zou “onpraktische” voorwaarden aan het gesprek hebben gebonden.
“Wij willen een wapenstilstand, maar zullen geen gehoor geven aan een ultimatum”, aldus de adviseur. “Dat soort acties zijn er alleen voor bedoeld om te proberen Oekraïne te breken en ons te dwingen volstrekt onacceptabele voorwaarden te accepteren”.
14.06 | Landen kondigen extra militaire hulp Oekraïne aan
Meerdere landen hebben aangekondigd extra militaire hulp te gaan leveren aan Oekraïne. Die hulp bestaat uit onder meer wapens en brandstof. Ook Nederland komt met een extra levering, bestaande uit tweehonderd luchtdoelraketten.
De Verenigde Staten heeft hulp ter waarde van circa 310 miljoen euro beloofd. Tsjechië stuurt Oekraïne onder meer machinegeweren, sluipschuttergeweren en munitie. Die hebben volgens Praag een waarde van 7,5 miljoen euro. Daarbovenop komen nog eens 2000 machinegeweren van België. Slowakije stuurt 11 miljoen euro aan munitie en brandstof.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski had al gezegd dat “partners” wapens en uitrusting sturen. “Een nieuwe dag aan de diplomatieke frontlinie begon met een gesprek met de Franse president Emmanuel Macron”, schreef hij zaterdagochtend op Twitter. Daaraan voegde hij toe dat “de anti-oorlogscoalitie werkt”.
13.13 | ‘Poetin gaat door tot doelen zijn gehaald’
De Russische oud-president Dmitri Medvedev zegt dat de militaire operatie in Oekraïne pas wordt beëindigd als president Vladimir Poetin alle doelen heeft behaald. Hiermee doelt hij naar eigen zeggen op de “demilitarisatie en denazificatie” van Oekraïne .
Medvedev, die tegenwoordig de plaatsvervangend voorzitter is van de Nationale Veiligheidsraad van Rusland, stelde zaterdag op sociale media dat het Kremlin niet is afgeschrikt door de sancties die westerse landen aan Rusland hebben opgelegd. Volgens de oud-president zijn diplomatieke banden met het westen “niet echt nodig” en “veranderen de geweldige sancties natuurlijk niets”.
12.47 | Frankrijk onderschept Russisch vrachtschip in Kanaal
De Franse marine heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een vrachtschip met een lading auto’s in het Kanaal onderschept op verdenking van het schenden van EU-sancties tegen Rusland. Het schip, dat de Russische vlag droeg, was vanuit de Franse stad Rouen onderweg naar de Russische havenstad Sint-Petersburg.
De Franse douane hield het schip tijdens een patrouille aan. Daarbij werd de douane ondersteund door boten van de politie en de marine. Vermoedelijk is het vrachtschip eigendom van een bedrijf dat wordt geraakt door de EU-sancties tegen Moskou. “Er zijn sterke verdenkingen dat het schip kan worden gelinkt aan Russische belangen die worden geraakt door de sancties”, verklaarde de Franse maritieme prefectuur zaterdag.
10.52 | Afgelopen 24 uur 35.000 Oekraïners naar Polen gevlucht
De afgelopen 24 uur zijn zo’n 35.000 vluchtelingen uit Oekraïne in buurland Polen gearriveerd, meldt de Poolse regering zaterdagochtend. Veel Oekraïners zijn op de vlucht geslagen.
Sinds de Russische invasie zijn in totaal zo’n 100.000 vluchtelingen de grens overgestoken naar Polen, zegt plaatsvervangend binnenlandminister Pavel Szefernaker zaterdag. Ook zijn er Oekraïners naar andere buurlanden gevlucht. Om hoeveel personen het precies gaat, is niet duidelijk.
Het overgrote deel van de vluchtelingen in Polen bestaat volgens Szefernaker uit vrouwen en kinderen. Daarnaast gaat het om een aanzienlijk aantal mannen van 60 jaar en ouder. Mannen tussen de 18 en 60 jaar zijn door de Oekraïense regering verplicht om in het land te blijven.
10.46 | Staatspersbureau: Rusland legt beslag op geld van buitenlanders
Het Kremlin gaat beslag leggen op geld dat buitenlanders en buitenlandse bedrijven in Rusland hebben gestald. Dmitri Medvedev, vervangend voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, heeft dat volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti gezegd.
Rusland zou de maatregel nemen als reactie op sancties van westerse landen, waardoor het onder meer voor veel Russen moeilijker wordt om bij geld te komen dat zij in de deze landen hebben ondergebracht. Ook geld dat de Russische president Vladimir Poetin en de minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, in onder meer de EU hebben gestald, wordt door de sancties bevroren.
Volgens Medvedev sluit Moskou niet uit dat het de bezittingen van bedrijven die in de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere “onvriendelijke rechtsgebieden” geregistreerd staan, zal onteigenen.
9.54 | ‘Situatie in Kyiv is onder controle’
De gevechten in Kyiv houden aan na een nacht van explosies en beschietingen, maar de situatie is “onder controle”. Dat heeft een adviseur van president Volodimir Zelenski gezegd, meldt het Oekraïense persbureau UNIAN. Er wordt volgens hem goed verdedigd door de Oekraïense strijdkrachten.
Adviseur Mychajlo Podoljak zegt dat Rusland probeert veel troepen en uitrusting naar de Oekraïense hoofdstad te brengen. De gevechten in de buitenwijken houden aan, laat hij weten. “Zowel in de stad zelf als aan de rand van Kyiv is de situatie onder controle.” Inwoners zijn door de lokale autoriteiten dringend verzocht te schuilen en andere veiligheidsmaatregelen te nemen.
9.25 | Nederlands ambassadeteam verplaatst van Oekraïne naar Polen
Het Nederlandse ambassadeteam in Oekraïne verlaat dat land en gaat werken vanuit de Poolse stad Jaroslaw. Dat ligt vlakbij de Oekraïense grens.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt het steeds onveiliger in de Oekraïense stad Lviv, waar de ambassade tot nu gevestigd zat. Eerder werd de ambassade daar al heen verplaatst vanuit de hoofdstad Kyiv.
9.05 | Nederland levert zo snel mogelijk luchtdoelraketten aan Oekraïne
Nederland gaat “zo snel mogelijk” tweehonderd luchtdoelraketten leveren aan Oekraïne. Dat schrijven ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer.
Oekraïne had Nederland verzocht om meer wapens te leveren dan al was toegezegd. De ministers schrijven dat hiervoor een “zorgvuldige, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden verkorte, toetsing aan de wapenexportcriteria” heeft plaatsgevonden.
8.27 | Flatgebouw in Kyiv geraakt door een raket
Een flatgebouw in Kyiv is geraakt door een raket, melden de lokale autoriteiten. Het is niet direct duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen. Een correspondent van persbureau Reuters meldt dat zaterdagochtend in totaal twee raketten zijn neergekomen in de Oekraïense hoofdstad.
Op social media gaan beelden rond van het getroffen gebouw en de plek waar de raket is ingeslagen. Het pand telt meer dan twintig verdiepingen.
De Russische aanval op Kyiv begon in de nacht. De lokale autoriteiten waarschuwen ’s ochtends voor gevechten op straat en roepen inwoners op kalm en voorzichtig te blijven. “Als je thuis bent, ga dan niet naar het raam, ga niet naar de balkons.” Veel inwoners hebben de nacht doorgebracht in bunkers, kelders en andere ondergrondse schuilplaatsen.
#Breaking #Russia #Ukraine #Kyiv
More footage from the site where a Russian missile hit a residential building in Kyiv. pic.twitter.com/9gw4NCcgKa
— Royal Intel 👑 (@RoyalIntel_) February 26, 2022
6.57 | Geweervuur gehoord vlakbij regeringsgebouwen Kyiv
Dichtbij regeringsgebouwen in het centrum van Kyi zijn zaterdagochtend geweerschoten gehoord, vertelt een ooggetuige aan het internationale persbureau Reuters. Ook zijn beschietingen gaande in hetzelfde gebied.
Het Oekraïense leger heeft naar eigen zeggen “een militaire colonne van de bezetters vernietigd” in de wijk Beresteiska in Kyiv, meldt CNN. De Oekraïense troepen geven daarmee voor het eerst een verklaring voor de ontploffingen die in het westen van de hoofdstad in de nacht van vrijdag op zaterdag te horen waren.
“Volgens voorlopige informatie werden twee voertuigen, twee vrachtwagens met munitie en een vijandelijke tank vernietigd”, aldus het leger. De informatie kon door CNN nog niet worden geverifieerd.
6.24 | Oekraïense tv-zender laat zien hoe je molotovcocktail maakt
Een Oekraïense tv-zender heeft vrijdag instructies uitgezonden voor het maken van molotovcocktails, meldt CNN. Op de beelden is te zien hoe iemand de geïmproviseerde bom maakt door een gekleurde vloeistof in een glazen fles te gieten. Ook wordt getoond hoe de fles met een lont moet worden afgesloten.
Eerder op vrijdag had het Oekraïense ministerie van Defensie burgers via Twitter opgeroepen om molotovcocktails te maken om Russische troepen, die het land donderdag zijn binnengevallen, uit te schakelen.
5.22 | Opnieuw honderden arrestaties in Rusland bij anti-oorlogsprotesten
Minstens 560 mensen zijn volgens de onafhankelijke mensenrechtenorganisatie OVD-Info in Rusland opgepakt bij demonstraties tegen de invasie in buurland Oekraïne. Het gaat om arrestaties in 26 steden, meldt de organisatie in de nacht van vrijdag op zaterdag. Vrijdag stond de teller op 1798 aangehouden demonstranten, de dag ervoor waren er ruim 1500 aanhoudingen.
In meerdere steden zijn Russen de straat opgegaan om te demonstreren. De Russische autoriteiten hebben mensen gewaarschuwd niet deel te nemen aan protestacties. Doen ze dat toch dan kunnen ze rekenen op zware sancties. In veel gevallen zijn boetes opgelegd. Op tien politiebureaus in vier steden hebben advocaten van OVD-Info arrestanten bijstand verleend.
In de Kaukasus-republiek Georgië hebben vrijdagavond tienduizenden mensen geprotesteerd tegen de oorlog in Oekraïne. Volgens berichten in de media was het een van de grootste betogingen in de hoofdstad Tbilisi in lange tijd.
A huge protest in Tbilisi in support of #Ukraine 🇬🇪🇺🇦 pic.twitter.com/QSAaWNPxeM
— Ostap Yarysh (@OstapYarysh) February 26, 2022
4.49 | Zware gevechten in Kyiv
Er worden in de nacht van vrijdag op zaterdag zware gevechten gemeld in Kyiv. Russische troepen hebben een legerbasis in de Oekraïense hoofdstad aangevallen, maar de aanval is afgeslagen, meldt het Oekraïense leger in een Facebook-bericht.
“Militaire criminelen van Rusland vielen een van de militaire eenheden in Kyiv aan op Victory Avenue. De aanval is afgeslagen”, aldus de strijdkrachten van Oekraïne. Er zijn geen verdere details bekendgemaakt en het bericht kon niet geverifieerd worden. De genoemde plek ligt net ten westen van het centrum van de hoofdstad en is een van de belangrijkste verkeersaders.
Persbureau Interfax-Ukraine meldt dat Russische soldaten probeerden een van de elektriciteitscentrales van de stad te veroveren. Eerder meldde een ooggetuige van het internationale persbureau Reuters al dat er regelmatig artillerie-explosies te horen waren, afkomstig van een niet nader gespecificeerde locatie op enige afstand van het stadscentrum. Ook waren er berichten over geweervuur en gevechten in buitenwijken van de stad.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei vrijdagavond dat hij verwachtte dat het Russische leger in de nacht van vrijdag op zaterdag Kyiv zal aanvallen. Die aanval lijkt nu te zijn ingezet.
3.45 | Kazachstan weigert met Russen mee te vechten in Oekraïne
Kazachstan, een van de trouwste bondgenoten van Rusland, heeft een verzoek geweigerd om met troepen deel te nemen aan het Russische offensief in Oekraïne. Dat melden functionarissen volgens NBC News. Bovendien heeft de voormalige Sovjetstaat laten weten de separatistische staatjes in Oost-Oekraïne niet te erkennen.
“We verwelkomen de aankondiging van Kazachstan dat ze de LPR en DPR niet zullen erkennen”, zei de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad in een verklaring. “We verwelkomen ook de weigering van Kazachstan om zijn troepen te sturen om zich bij de oorlog van Poetin in Oekraïne aan te sluiten.”
De weigering van Kazachstan is opmerkelijk. Begin dit jaar stuurde het door Rusland geleide militaire bondgenootschap CSTO nog ruim 2000 “vredestroepen” om het Centraal-Aziatische land te helpen bij het neerslaan van protesten waarbij ruim tweehonderd doden vielen.
2.35 | China kritisch over Russische inval in Oekraïne
De Chinese VN-ambassadeur zegt dat Beijing “diep bezorgd” is over de laatste ontwikkelingen in Oekraïne. “Het is tot een punt gekomen dat we niet graag zien”, aldus Zhang Jun vrijdag (lokale tijd) tijdens een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad.
“Wij zijn van mening dat de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle staten moet worden gerespecteerd en dat de doelstellingen en beginselen van het VN-Handvest gezamenlijk moeten worden nageleefd”, zei hij.
21.33 | Washington: Poetins aanbod voor overleg met Oekraïne niet serieus
De Verenigde Staten nemen het Russische aanbod voor overleg met Oekraïne niet serieus. De Amerikaanse regering roept Moskou op zijn “engagement voor diplomatie” te tonen door de Russische troepen uit het buurland terug te trekken.
Na het binnenvallen van Oekraïne “zien we Moskou nu suggereren dat diplomatie plaatsvindt met de loop van een geweer. Dit is geen echte diplomatie”, aldus de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De Russen op hun beurt lieten weten dat de Oekraïense regering in Kyiv inmiddels zou hebben voorgesteld zaterdag terug te komen op het aanbod voor een gesprek. Dit is niet bevestigd.
21.29 | VS bereiden sancties tegen Poetin voor
De Verenigde Staten gaan sancties instellen tegen de Russische president Vladimir Poetin, melden Amerikaanse media. President Joe Biden zei donderdag al dat maatregelen tegen zijn Russische ambtgenoot “op tafel” liggen.
De EU nam al maatregelen tegen Poetin en tegen zijn buitenlandminister Sergej Lavrov, net als later de Britten.
Geld dat zij in de EU hebben gestald, wordt bevroren. Maar ze zijn nog wel welkom in EU-landen om eventuele besprekingen niet te bemoeilijken. Ook in Amerikaanse regeringskringen bestonden om deze reden twijfels over het nemen van maatregelen tegen Poetin en Lavrov.
20.51 | Rutte: reparatie koopkracht wordt niet makkelijker door Oekraïne
De reparatie van de koopkracht staat al onder druk en wordt door de oorlog in Oekraïne niet makkelijker, aldus premier Mark Rutte. Op de korte termijn dreigt “een enorme dreun” op de koopkracht.
De energieprijzen zijn de afgelopen maanden de lucht in geschoten. Door de Russische invasie in buurland Oekraïne is de prijs van olie en gas nog verder gestegen. Dat conflict zal nog wel maanden duren is de verwachting. Bovendien heeft de Europese Unie sancties ingesteld tegen Rusland.
Die sancties zijn niet goed voor de Nederlandse economie. Bovendien kan Rusland met tegenmaatregelen komen. Daar zou het Nederlandse bedrijfsleven ook door getroffen kunnen worden, of de Russen zouden minder gas kunnen leveren waardoor de gasprijs nog verder stijgt.
20.21 | Rusland beperkt toegang tot Facebook
Niet iedereen in Rusland kan Facebook nog vrijelijk gebruiken. Volgens Rusland komt dat doordat Meta, het Amerikaanse moederbedrijf van Facebook, Russische media censureert. Hiermee zouden mensenrechten zouden worden geschonden.
Facebook zou onder andere de aan het Russische ministerie van Defensie gelieerde televisiezender Zvezda beperkingen hebben opgelegd. Ook het Russische persbureau Ria Novosti en enkele onlinekranten zouden met blokkades te maken hebben gehad.
Meta zegt dat de beperkingen een vergelding zijn voor feitenchecks op nieuws van Russische staatsmedia. Autoriteiten in het land zouden Facebook hebben opgedragen te stoppen met onafhankelijke feitenchecks en het toevoegen van labels aan berichten van staatsmedia van Rusland. “We hebben dat geweigerd. Daarop kondigden ze aan het gebruik van onze diensten te beperken”, schrijft het bedrijf in een reactie die Meta-vicepresident Nick Clegg op Twitter publiceerde.
19.20 | Oekraïne sluit scholen voor twee weken
Oekraïense scholen gaan voor minstens twee weken dicht. De minister van Onderwijs Serchi Sjkarlet kondigt aan dat hij alle onderwijsinstellingen in het land heeft gevraagd te sluiten. Met het besluit wil Sjkarlet iedereen die onderwijs volgt of aanbiedt beschermen.
19.12 | Nederland wil meer wapenhulp aan Oekraïne geven
Nederland wil meer wapenhulp aan Oekraïne geven. Premier Mark Rutte heeft vrijdag telefonisch contact gehad met president Volodimir Zelensky van Oekraïne die opnieuw om meer militaire hulp vroeg.
Nederland heeft onder meer al scherpschuttersgeweren met bijbehorende munitie, radarapparatuur en scherfvesten toegezegd aan de regering in Kiev. Die spullen zijn nog niet onderweg naar Oekraïne, zei Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.
18.42 | President Zelensky deelt videoboodschap vanuit Kiev: ‘We zijn hier’
De Oekraïense president Volodimir Zelensky deelt in een videoboodschap dat hij in Kiev is, ondanks de Russische invasie. “”We zijn allemaal hier. Onze soldaten zijn hier. De burgers in de samenleving zijn hier. We zijn allemaal hier om onze onafhankelijkheid, onze staat te verdedigen”, zei hij.
Op de beelden staat hij voor het gebouw van de president, samen met de premier en enkele topmedewerkers.
18.17 | ‘Oekraïne herovert Slangeneiland in Zwarte Zee’
Het Oekraïense leger heeft het Slangeneiland (Ostriv Zmiejniej) heroverd op het Russische leger. Dat meldt de Oekraïense tv-zender Oekraina24 op basis van de legerleiding.
Het piepkleine eilandje in de Zwarte Zee heeft strategisch weinig waarde, maar is een symbool geworden van verzet tegen de Russische invasie, doordat de grenswachten zich weigerden over te geven. Alle dertien bewakers werden vervolgens gedood.
Russische tennisser Andrej Roeblev schrijft ‘Please no war’ op cameralens na winst
De Russische tennisser Andrej Roeblev heeft na een halve finale op het toernooi van Dubai duidelijk laten blijken het niet eens te zijn met de oorlog in Oekraïne. De nummer 7 van de wereld versloeg de Pool Hubert Hurkacz en schreef daarna op de lens met een stift ‘No war please’.
Donderdag pleitte de 24-jarige Roeblev ook al voor vrede tussen zijn vaderland en Oekraïne.
https://twitter.com/JoshuaPotash/status/1497239894414049285
17.20 | Rusland mag niet meedoen aan Eurovisie Songfestival
Rusland is uitgesloten van deelname aan het komende Eurovisie Songfestival in mei. De European Broadcasting Union (EBU) laat vrijdag weten dat het land niet langer welkom is vanwege de inval in Oekraïne. Meerdere deelnemende landen, waaronder Nederland, hadden hiertoe opgeroepen.
Landen als Finland en Estland dreigden niet naar Turijn te komen als Rusland nog welkom zou zijn. Onder meer Nederland, Zweden en Denemarken riepen de songfestivalorganisator op het land te weren.
Rusland had nog niet bekendgemaakt welke artiest naar Italië zou reizen voor het songfestival.
16.44 | Raad van Europa schorst Rusland
De Raad van Europa heeft Rusland als lid geschorst. De Russische aanval op Oekraïne gaat de verdragsorganisatie, die de mensenrechten in Europa bewaakt, te ver. De ministers van de 47 lidstaten hebben die conclusie getrokken, meldt de IJslandse vertegenwoordiging bij de raad.
Rusland blijft als geschorste lidstaat verplicht zich aan de afspraken van de raad te houden. Russen houden ook de mogelijkheid om naar het mensenrechtenhof in Straatsburg te stappen. Moskou heeft overigens eerder uitgesproken uit de organisatie te stappen als het tot een schorsing zou komen.
Tank rijdt over personenauto heen in Kiev
RTL Nieuws deelt beelden van een tank die over een personenauto heen rijdt in Kiev. Wonder boven wonder leeft de bestuurder nog. Of de tank bij Rusland of Oekraïne hoort, is onbekend.
16.01 | Buitenlandse Zaken: Hulp bij ambassade Lviv stopt mogelijk binnenkort om veiligheid
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders in Oekraïne dat de dienstverlening bij de ambassade in Lviv “op een bepaald moment misschien niet meer mogelijk is”. Door de oorlog in Oekraïne is de veiligheidssituatie in het hele land onvoorspelbaar. Dat staat vrijdag in een nieuw reisadvies van het ministerie.
15.41 | Staatssecretaris Van Der Burg: gevluchte Oekraïners worden opgevangen
Het kabinet kijkt naar locaties waar vluchtelingen uit Oekraïne kunnen worden opgevangen als zij zich in Nederland melden. Er is al eerste opvang, maar er worden voorbereidingen getroffen om meer huisvesting te regelen. Voor als dat nodig is, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). “Als mensen om huisvesting vragen dan zullen we ze opvangen.”
Hij wijst erop dat mensen uit Oekraïne met een paspoort gewoon naar Nederland mogen reizen. Zij hoeven zich dus niet als asielzoeker te melden en ook niet naar de asielopvang te gaan. De huidige regeling is dat Oekraïners zonder visum maximaal negentig dagen in Nederland kunnen zijn. Maar als ze door die grens heen gaan, zal die periode worden verlengd, aldus Van der Burg. Dat hangt volgens hem af van de ontwikkelingen en de duur van het conflict.
Volgens Van der Burg zijn er tot dusver geen meldingen van vluchtelingen, maar hij is al wel in overleg met gemeenten over de mogelijkheden. Welke gemeenten dat zijn en aan wat voor opvanglocaties wordt gedacht, wil hij nog niet zeggen.
15.10 | Moskou claimt vliegveld bij Kiev definitief in handen te hebben
De Russische strijdkrachten hebben naar eigen zeggen een vliegveld 17 kilometer ten noordwesten van Kiev in handen. Ze deden dat donderdag ook al, maar het Oekraïense leger claimde het na enige tijd te hebben heroverd.
De Russen stellen dat bij de gevechten om het vliegveld in Hostomel tweehonderd Oekraïense militairen zijn gesneuveld. Een defensiewoordvoerder zei in Moskou volgens Russische media dat hiermee Kiev vanaf het westen is geblokkeerd.
Het vliegveld waar vliegtuigbouwer Antonov is gevestigd, ligt enkele kilometers van een belangrijke hoofdweg van Kiev naar het noordwesten, richting het Poolse Lublin. Het vliegveld zou dienstdoen om Russische troepen aan te vliegen, nadat het door parachutisten werd veroverd.
Stewardess deelt medeleven met Oekraïense passagiers
RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens deelt via Twitter het moment dat een stewardess zich richt tot de Oekraïense passagiers op zijn vlucht.
Purser aan boord van het @lufthansa toestel naar Polen zegt na de veiligheidsinstructie: ‘Ik begrijp dat we veel passagiers uit Oekraïne aan boord hebben. Ik wil alleen maar zeggen dat ik met jullie meeleef.’ Er volgt applaus. pic.twitter.com/6kDDIWRc0o
— Olaf Koens (@obk) February 25, 2022
14.45 | Kiev claimt meer dan duizend gedode Russische soldaten
Het Oekraïense leger zegt dat er sinds het begin van de gevechten donderdag meer dan duizend Russische soldaten zijn gedood. Volgens Oekraïne zijn dat de zwaarste verliezen die Rusland ooit heeft geleden. Volgens de Russen zijn er nog geen doden gevallen aan hun zijde.
De Britse minister van Defensie James Heappey zei vrijdag in het parlement dat volgens Britse inlichtingen 450 Russische soldaten en 194 Oekraïners, onder wie 57 burgers, zijn gedood. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers is niet te verifiëren.
Oekraïne meldde vrijdag ook dat Russische troepen zijn teruggeslagen in de oostelijke regio Bilovodsk. Zij zijn volgens de Oekraïners teruggetrokken naar Rusland.
Hoofdstad Kiev wordt vrijdag al de hele dag belegerd. Burgemeester Vitali Klitsjko zegt dat de stad in “verdedigingsmodus” is. “De situatie is moeilijk, maar we geloven in onze strijdkrachten en ondersteunen ze”, aldus Klitsjko. Kiev heeft inwoners opgeroepen de straten te blokkeren, zodat Russische tanks er niet langs kunnen. En om bewakingscamera’s uit te zetten, zodat de Russen geen zicht hebben op de verdedigingslinies.
14.41 | EU wil Russische president Poetin toch persoonlijk straffen
De Europese Unie wil de Russische president Vladimir Poetin toch rechtstreeks en persoonlijk straffen. De president kan straks niet meer bij vermogen dat eventueel is ondergebracht in de EU. Dat hebben de EU-lidstaten volgens ingewijden afgesproken. Dit zou ook gelden voor zijn buitenlandminister Sergej Lavrov.
De bezwaren tegen het rechtstreeks straffen van Poetin, als eerste gemeld door de Britse zakenkrant Financial Times, zijn weggenomen. De EU-landen wilden Poetin en Lavrov tot dusver ontzien, uit angst om alle mogelijkheden voor een diplomatieke oplossing voor de Russische oorlog tegen Oekraïne te verspelen.
Een inreisverbod, dat normaliter samengaat met het bevriezen van tegoeden, zou toekomstige besprekingen met de belangrijkste Russische gesprekspartners bemoeilijken. Daarom laat de EU reisbeperkingen achterwege.
De ministers van Buitenlandse Zaken moeten de sanctielijst vrijdagmiddag nog vaststellen, maar dat is een formaliteit.
13.31 | China dringt er bij Rusland op aan te onderhandelen met Oekraïne
De Chinese president Xi Jinping heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gebeld en gezegd dat het conflict in Oekraïne met onderhandelingen moet worden opgelost. Hij zei tegen Poetin dat de situatie in Oost-Oekraïne nu snel is veranderd en dat China graag onderhandelingen ziet. Het land toont begrip voor het Russische militaire ingrijpen en wil het dan ook geen invasie noemen. Volgens China is het doel van de Russische strijdmacht beperkt en niet gericht op verovering en bezetting.
Het Kremlin reageert positief op een voorstel van de Oekraïense president Volodimir Zelenski om in gesprek te gaan, bijvoorbeeld over een neutrale status voor Oekraïne. Poetin is bereid “op hoog niveau” met Oekraïne te praten. Maar de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov ziet vooralsnog weinig in een neutrale status voor het buurland. Hij wil een ‘regeringswisseling’ in Kiev.
Zelenski bood vrijdag aan om, zodra dat mogelijk is, in dialoog te treden met Poetin. Hij zei dat Rusland vroeg of laat naar de onderhandelingstafel moet komen om de strijd in Oekraïne te beëindigen. Zijn adviseur Michail Podoljak zei ook dat de Oekraïense regering vrede wil en bereid is met Rusland te onderhandelen.
12.29 | Nederlandse krijgsmacht bereidt zich voor op mogelijke NAVO-inzet
Nederlandse militairen bereiden zich voor om eventueel ingezet te kunnen worden, mocht daar in NAVO-verband toe worden besloten. Dat zei minister van Defensie Kajsa Ollongren vrijdag. De minister noemt de situatie “impactvol” voor de Nederlandse krijgsmacht.
Oostelijke lidstaten van de NAVO zijn bezorgd over de Russische invasie van Oekraïne. Nederlandse militairen zijn al actief in het oosten van Europa, onder de vlag van de NAVO. Zo nemen twee Nederlandse gevechtsvliegtuigen deel aan de bewaking van het Poolse luchtruim.
De krijgsmacht houdt rekening met verdere inzet, aldus de minister. “Zeker, die bereiden zich voor. Ze weten ook wat dit betekent in hun werk”, zei Ollongren over de Nederlandse militairen. “Dat betekent dat verloven kunnen worden ingetrokken. Dat betekent ook dat ze zich erop voorbereiden te worden ingezet.” De minister voegde eraan toe dat het “heel impactvol is voor onze militairen, en voor hun naasten”.
Volgens de minister zijn er momenteel geen aanwijzingen dat de Russen van plan zijn een aanval op een of meerdere van de Baltische staten uit te voeren. Maar als een invasie van Oekraïne “kan gebeuren, wat betekent dat op termijn voor de NAVO, voor de EU? Een oorlog in Europa, aan de grens van de NAVO en de EU, dat is bedreigend voor ons”.
12.28 | Bijna 11.000 Oekraïners zijn naar Roemenië gevlucht
Bijna 11.000 Oekraïners zijn buurland Roemenië ingevlucht sinds de Russische invasie begon op donderdag. Volgens de Roemeense minister van Binnenlandse Zaken Lucian Bode kwamen de vluchtelingen over land, met vliegtuigen en met boten.
Ongeveer 3.660 vluchtelingen trekken direct door naar Bulgarije en Hongarije, aldus Bode. Slechts elf mensen vroegen politiek asiel aan. De rest kan negentig dagen in Roemenië blijven zonder asiel aan te vragen.
Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 100.000 mensen gevlucht voor het geweld in Oekraïne. Tienduizenden zijn naar buurlanden getrokken, waaronder ook Moldavië en Polen. Veel andere vluchtelingen zijn nog in Oekraïne.
Hongarije maakte vrijdag bekend dat het land het vliegveld van Debrecen openstelt om mensen vanuit Oekraïne naar hun thuisland te vliegen. Onder meer India en Iran verzochten dat.
11.55 | Rusland wil met Oekraïne praten als het zich overgeeft
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat Rusland met Oekraïne wil onderhandelen als het leger zich volledig overgeeft. Volgens de minister is het volledig demilitariseren van Oekraïne een belangrijk doel.
Lavrov benadrukt ook dat Rusland niet van plan is Oekraïne te bezetten. “Wij willen dat het Oekraïense volk onafhankelijk is.” Een ander doel van Rusland is om de huidige regering van president Volodimir Zelenski omver te werpen. “Wij kunnen de regering niet erkennen als democratisch”, zei Lavrov. Zijn ministerie voegde er nog aan toe dat het niet wil dat ‘neonazi’s’ Oekraïne regeren.
Lavrov zei ook nog dat hij vrijdag in gesprek gaat met de leiders van de afvallige pro-Russische Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk. Er kon nog niets worden gezegd over contact tussen Poetin en Zelenski.
11.14 | Finale Champions League van Sint-Petersburg naar Parijs
De UEFA heeft de Russische stad Sint-Petersburg de finale van de Champions League ontnomen. De Europese voetbalbond besloot dat naar aanleiding van de aanval van Rusland op Oekraïne.
De finale staat voor 28 mei op het programma. Aanvankelijk zou het duel gespeeld worden in het Krestovskistadion, de thuisbasis van Zenit. Het Stade de France in Parijs is nu de locatie voor de eindstrijd van het belangrijkste clubtoernooi.
De UEFA kondigde ook aan dat Russische en Oekraïense clubs en nationale teams die deelnemen aan internationale competities “tot nader order” thuiswedstrijden op neutrale locaties moeten spelen.
11.12 | Voetbalamateurclubs willen minuut stilte bij alle duels om oorlog
De belangenorganisaties van het amateurvoetbal roepen de KNVB op vanwege de oorlog in Oekraïne bij alle wedstrijden van het komend weekeinde een minuut stilte in acht te nemen. Dit “ter bewustwording van het belang van vrede.” Het gaat om de Belangenorganisatie Amateurvoetbal Verenigingen (BAV), de Centrale Organisatie van Hoofdklasseverenigingen (COH) en de Coöperatieve Vereniging Tweede en Derde divisies (CVTD).
De organisaties willen een krachtig signaal afgeven, zegt Ben van Olffen, voorzitter van de BAV. “Over de hele wereld wordt er met afschuw gekeken naar de beelden uit Oekraïne. Met een minuut stilte kunnen we in de voetbalwereld laten zien dat we tegen geweld en voor vrede zijn.”
Bij de betreffende instanties zijn een groot deel van alle amateurclubs in Nederland aangesloten. “Maar de oproep geldt voor alle clubs en alle leden”, zegt Van Olffen. “Dan praten we over ruim 2.500 clubs, inclusief zaalvoetbal.” Volgens de bestuurder staan er per weekeinde zo’n 800.000 actieve leden op het veld. “En we vragen ook de toeschouwers mee te doen aan het initiatief.”
De KNVB heeft de oproep inmiddels in beraad. Het verzoek geldt niet direct voor wedstrijden in het betaald voetbal, omdat de betreffende instanties niet namens deze clubs spreken. “Maar het zou natuurlijk mooi zijn als ze zich aansluiten”, aldus Van Olffen.
10.30 | Rusland verzamelt troepen in Belarus voor aanval op Kiev
Rusland verzamelt militairen op het vliegveld Gomel in Belarus voor een aanval op de Oekraïense hoofdstad Kiev, zegt de Oekraïense stafchef van het leger vrijdag.
Russische troepen trekken vanuit meerdere richtingen op naar Kiev. Zo zijn er hevige gevechten gaande bij steden die tientallen kilometers van Kiev verwijderd liggen. Oekraïne probeert het Russische leger tegen te houden en blies om die reden een belangrijke brug naar de hoofdstad op.
09.48 | Frankrijk vreest voor Russische aanval op Moldavië en Georgië
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian vreest dat Rusland binnenkort ook Moldavië en Georgië gaat binnenvallen. Dat zijn net als Oekraïne twee andere voormalige staten uit de Sovjet-Unie.
De leiders van de 27 EU-landen voelden zich donderdagavond op hun ingelaste top in Brussel over het hoogopgelopen conflict met Rusland ook al geroepen om Georgië en Moldavië uitdrukkelijk in bescherming te nemen. Premier Mark Rutte en zijn collega’s onderstreepten nog eens dat ze “pal staan voor de soevereiniteit en territoriale integriteit” van beide landen.
In beide landen zijn Russische militairen aanwezig in afvallige, pro-Russische regio’s. Day was ook het geval in de Oekraïense Donbas-regio voor de invasie. In het Moldavische Transnistrië zijn Russische militairen gelegerd, net als in Abchazië en Zuid-Ossetië in Georgië. Rusland viel dat land in 2008 al binnen nadat Georgië de aanval had ingezet op de separatisten in Ossetië. Georgië noch Moldavië is lid van de NAVO of de EU en ze kunnen dus geen beroep doen op de steun van de machtige militaire alliantie of van de unie.
09.40 | Oekraïne meldt inval van Russische troepen in Kiev
Russische strijdkrachten hebben de Oekraïense hoofdstad Kiev bereikt, dat melden Oekraïense autoriteiten volgens NOS. Het Oekraïense ministerie van Defensie laat weten dat de militairen het noordelijke district Obolon binnen zijn gevallen. Dat ligt op slechts negen kilometer van het parlementsgebouw van Kiev.
Het ministerie roept burgers op om de Russen te bestoken met zelfgemaakte molotovcocktails en adviseert de Oekraïners die niet vechten op om een schuilplaats op te zoeken. ‘Wees voorzichtig en verlaat het huis niet’, tweet het ministerie.
08.13 | Duitsland stuurt meer militairen naar Oost-Europese NAVO-landen
Duitsland gaat meer militairen en materieel naar Oost-Europese NAVO-landen sturen, meldt het weekblad Der Spiegel. Het zou gaan om 150 militairen, meer dan tien gepantserde voertuigen, luchtafweergeschut en een paar schepen.
De extra mankracht is bedoeld om de oostgrens van de NAVO sterker te maken vanwege de Russische inval in Oekraïne. Ook Nederland staat open om meer mensen naar het oosten te sturen, als de NAVO daarom vraagt.
De NAVO heeft al duidelijk gemaakt dat er geen militairen worden gestuurd. Oekraïne is geen lid van het militaire verbond. Meerdere landen sturen wel materieel. Dat wordt onder meer gebruikt om Russische tanks tegen te houden.
07.19 | Kiev waarschuwt inwoners voor luchtaanval: ga naar schuilkelder
Het stadsbestuur van Kiev waarschuwt inwoners van de hoofdstad vrijdagochtend voor luchtaanvallen. ‘Ga onmiddellijk naar de dichtstbijzijnde schuilplaats’, valt te lezen in een bericht op de website van de gemeente.
Lokale media en correspondenten van internationale media melden dat het luchtalarm in Kiev herhaaldelijk klinkt. De stad heeft alle metrostations geopend als schuilplaatsen die dag en nacht beschikbaar zijn.
‘De hoofdstad opereert onder staat van beleg’, schrijft de gemeente in het bericht. ‘Volg de officiële instructies en blijf kalm.’
07.03 | Zelenski: raketaanvallen niet alleen gericht op militaire doelen
Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski zijn de Russische raketaanvallen waar zijn land vrijdagochtend vroeg door getroffen is niet alleen gericht op militaire doelen. De aanvallen zouden ook gericht zijn op civiele locaties, stelt Zelenski in een tv-toespraak.
De raketaanvallen begonnen volgens de president rond 04.00 uur (lokale tijd). Zelenski stelt dat de Russische troepen in de meeste richtingen met succes zijn tegengehouden. Dit valt niet te verifiëren. Amerikaanse functionarissen meldden volgens CNN juist dat Russische troepen vanuit Belarus hoofdstad Kiev tot op ruim 30 kilometer zijn genaderd.
06.01 | Oekraïne: vreselijke raketaanval, sinds 1941 niet meegemaakt
De Oekraïense hoofdstad Kiev wordt momenteel getroffen door ‘vreselijke raketaanvallen’. Dat schrijft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba vrijdagochtend op Twitter. ‘De laatste keer dat onze hoofdstad zoiets meemaakte was in 1941 toen we werden aangevallen door nazi-Duitsland’, aldus Kuleba.
De minister stelt dat ‘het kwaad destijds werd verdreven’ en dat ook nu het geval zal zijn. ‘Stop Poetin, isoleer Rusland, verbreek alle banden en schop Rusland overal uit’, besluit Kuleba zijn bericht.
Horrific Russian rocket strikes on Kyiv. Last time our capital experienced anything like this was in 1941 when it was attacked by Nazi Germany. Ukraine defeated that evil and will defeat this one. Stop Putin. Isolate Russia. Severe all ties. Kick Russia out of everywhete.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) February 25, 2022
05.20 | Russische troepen zouden op 30 km van Kiev zijn
Russische troepen zouden de Oekraïense hoofdstad Kiev tot op ruim 30 kilometer genaderd zijn. Dat melden anonieme functionarissen van de Amerikaanse regering in de nacht van donderdag op vrijdag aan CNN.
De troepen zijn Oekraïne volgens de functionarissen binnengekomen via de grens met Belarus. Het doel van de Russen zou zijn om Kiev te omsingelen.
De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken stelde donderdag in een interview met ABC News al dat het bredere doel van deze militaire operatie is om de Oekraïense regering omver te werpen.
04.10 | Kiev aangevallen door ‘ballistische en kruisraketten’
In het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee zware explosies gehoord. Deze zijn volgens een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken het gevolg van een aanval met ballistische en kruisraketten.
De explosies zijn gehoord door onder meer journalisten van CNN, persbureau AFP en het Russische persbureau Interfax. Op beelden die niet geverifieerd kunnen worden, is te zien hoe boven Kiev een voorwerp in de lucht ontploft. Volgens de adviseur van het ministerie zou het gaan om Russische raketten die door Oekraïens luchtafweergeschut worden bestookt. Ook dit is niet geverifieerd.
In de stad geldt sinds donderdagavond 22.00 uur een avondklok. Oekraïners brengen wegens de Russische invasie de nacht door in de ondergrondse metrostations van Kiev, is op beelden te zien. Deze stations dienen dag en nacht als schuilkelders.
03.32 | Macron over telefoongesprek Poetin: ‘Sprake van dubbelhartigheid’
De Russische president Vladimir Poetin was dubbelhartig tijdens de gesprekken die hij voerde met Emmanuel Macron. Dat maakt de Franse president in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.
“Ja, er was dubbelhartigheid. Ja er was een opzettelijke, bewuste keuze om oorlog te beginnen terwijl we nog over vrede konden onderhandelen”, vertelde Macron aan verslaggevers na een EU-top waarin hij zei dat Frankrijk zijn eigen sancties zal toevoegen aan een EU-pakket.
Desondanks wil Macron “de weg open laten” voor een dialoog met Moskou om het Russische offensief in Oekraïne een halt toe te roepen. Hij zei donderdag een “openhartig, direct en snel” gesprek te hebben gehad met zijn Russische ambtgenoot.
Volgens de Franse president had hij het gesprek donderdag met Poetin om hem te vragen de militaire operaties stop te zetten, omdat de Oekraïense president Volodimir Zelenski hem dat had gevraagd. “Het was ook om hem te vragen met president Zelenski te praten, die dat had verzocht omdat hij hem niet kon bereiken.”
03.11 | Alle dertien militairen op Oekraïense eiland Zmiinyi gedood
Alle dertien militairen die dienst hadden op het Oekraïense eiland Zmiinyi in de Zwarte Zee zijn door Russische troepen om het leven gebracht. De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dat in de nacht van donderdag op vrijdag in een toespraak tot zijn volk.
Het onherbergzame rotseiland in het westen van de Zwarte Zee, dat ook bekend staat als “Slangeneiland”, behoort tot Oekraïne. De dertien militairen stierven volgens Zelenski een “heldhaftige” dood en zij krijgen postuum een onderscheiding als “held van Oekraïne”.
Liveblog Oorlog in Oekraïne: 23 tot en met 24 februari 2022Lees ook