Moeten we de kinderen van Syriëgangers wel of niet terughalen naar Nederland? Ouders van Nederlandse IS-strijders wijzen op de onschuld van hun kleinkinderen.
Moeten we de kinderen van Syriëgangers wel of niet terughalen naar Nederland?
Vandaag meldde De Volkskrant dat de ouders van Syriëgangers met een gezamenlijke stichting de politiek onder druk zet om hun kinderen, en vooral hun kleinkinderen, naar Nederland te halen. De politiek twijfelt.
65 Nederlandse kinderen in Koerdische kampen
Het lot van de kinderen van Nederlandse Syriëgangers is geen nieuw discussiepunt. De ouders van jihadisten en de politiek zijn het al jaren niet met elkaar eens. Volgens de AIVD zitten momenteel 65 Nederlandse kinderen en hun moeders vast in Koerdische kampen in Noord-Syrië.
Moeders en kinderen zitten vast
In januari 2018 benadrukte minister Grapperhaus dat dit kabinet geen kinderen uit Syrië zou ophalen. Minderjarigen in het kalifaat moesten zelf naar de ambassade of een consulaat in Irak of Turkije zien te komen. Dan pas zou Nederland hen helpen. Maar voor de moeders en kinderen die vastzitten in de Koerdische kampen in Syrië is dit onmogelijk.
Syriëgangers moeten berecht worden
Ondertussen probeerden de ouders van Syriëgangers de politiek te overtuigen dat hun kleinkinderen een kans verdienen. Klaas, wiens bekeerde dochter met haar man en vier kinderen naar het kalifaat vertrok, benadrukte in De Wereld Draait Door dat zijn dochter berecht moet worden. “Maar de kinderen hebben daar niks mee te maken.”
Nationale veiligheid
Het kabinet stelde de nationale veiligheid van Nederland voorop. Uit een rapport van de Nederlandse veiligheidsdiensten bleek namelijk dat de veiligheidsrisico’s bij terugkerende IS-kinderen moeilijk in te schatten zijn, vertelde VVD-kamerlid Arno Rutte vorig jaar aan LINDAnieuws: “En daarbij; áls de kinderen terugkomen, komen de ouders ook. Dat zijn juist de mensen die bewust zijn afgereisd naar het kalifaat om zich aan te sluiten bij IS.”
Kinderombudsvrouw: niets doen is ‘onacceptabel’
Drie maanden na de stellingname van minister Grapperhaus benadrukte Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer daarentegen dat niets doen ‘onacceptabel en in strijd met het Kinderrechtenverdrag’ is. Ze riep het kabinet op om de kinderen van Syriëgangers terug te halen – eventueel in samenwerking met de Europese Unie of de Verenigde Naties. ‘Nederland moet alles doen wat in zijn macht ligt om deze kinderen terug te halen.’
Nederlandse vrouw overleden in kamp
Begin dit jaar overleed Nederlandse vrouw in een vluchtelingenkamp. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat tien andere vrouwen uit de kampen voor de rechter verschijnen. Daarom onderzoekt Minister Grapperhaus nu toch de mogelijkheden om in samenwerking met de Koerdische overheid vrouwen en kinderen naar een veiligere locatie te brengen. Ze kunnen zich dan bij een consulaat melden en vervolgens naar Nederland vertrekken. Het Rode Kruis wil vrouwen en kinderen ook ophalen, zei de organisatie vorige week.
Kinderen Syriëgangers niet verantwoordelijk
Dat klinkt als een omslag, maar vorige week stemde de Tweede Kamer alsnog tegen het terughalen van Syriëgangers en hun kinderen. De ‘achterblijvers’ willen met hun stichting de politiek onder druk zetten. Desnoods met een juridisch proces, zo zegt Hoessein, een van de ouders, vandaag in De Volkskrant. Hij benadrukt dat Syriëgangers moeten boeten voor hun daden. “Maar wij willen niet dat onze kleinkinderen, net als de kinderen van NSB’ers 70 jaar geleden, moeten boeten voor de daden van hun ouders.”
Lees ook:
Waarom onschuldige Nederlandse kinderen niet uit kalifaat worden gered