Het is vandaag precies 35 jaar geleden dat de kerncentrale in Tsjernobyl ontplofte. Het was de grootste kernramp in de geschiedenis. Over hoe de ramp kon ontstaan en wat de gevolgen waren is de fantastische serie Chernobyl gemaakt.
Kijktip: 'Chernobyl', de serie over de kerncentrale die precies 35 jaar geleden ontplofte
We gaan 35 jaar terug in de tijd. Denk jaren ’80, grote gedateerde knoppen op de apparatuur in de kerncentrale, mannen in witte jassen en zwarte brillen. Wat gebeurt er in de centrale? Hoe kon het zo mis gaan? Hoe verliep de evacuatie en het bestrijden van de brand? De serie Chernobyl geeft antwoord op alle vragen.
Chernobyl
Chernobyl blijkt een schot in de roos en kan op IMDB rekenen op een uitzonderlijk goede beoordeling met een 9,4. De mini-serie uit 2019 neemt je dan ook echt bij de hand en legt uit hoe het kon dat alle radioactieve straling de lucht in schoot.
Lees ook
#Selfie: kan dat wel op historisch beladen plekken als Auschwitz en Tsjernobyl?
De ramp, de bestrijding, de trage reacties van de betrokkenen, de gevolgen en het wegduiken voor verantwoordelijkheden komen voorbij. We volgen de mensen in de reactor, zien de ramp door de ogen van omwonenden en de desastreuze gevolgen voor de stad, het land en heel Europa. Het was een ramp van ongekende omvang.
Toeristen
De stad is nu, 35 jaar later, een spookstad met leegstaande, half ingestorte en vervallen flatgebouwen. De inwoners moesten stel op sprong alles achterlaten en vluchten voor de straling. De verlaten stad is tegenwoordig een plek voor toeristen.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak bij de ingebruikname van een nieuw beschermend omhulsel al de hoop uit dat het complex uitgroeit tot een toeristenmagneet en een plek voor wetenschappers. De wens om het complex nu ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO te plaatsen zou de stad ook een toeristische impuls kunnen geven.
Lees ook
Oekraïne wil ontplofte kerncentrale Tsjernobyl op werelderfgoedlijst