Het coronavirus houdt de wereld al maanden in z’n greep. De lockdown tegen het virus in de stad Rangoon in Myanmar leidt zelfs tot extreme honger en armoede.
Daardoor is de bevolking onder meer genoodzaakt om reptielen en ongedierte te eten.
Honderdduizenden werkloos
Het werk in de belangrijkste sectoren, zoals de kledingindustrie en toerisme, ligt stil. Honderdduizenden mensen hebben daarom geen inkomen en krijgen weinig steun van de overheid. Ook het sluiten van onder andere de markten in de stad heeft ertoe geleid dat veel mensen geen werk meer hebben.
Myanmar kampt met een van de ergste uitbraken van het coronavirus in Zuidoost-Azië. Daarom geldt sinds september een nieuwe lockdown in Rangoon, de commerciële hoofdstad van het land.
‘Ratten en slangen’
“Mensen eten ratten en slangen. Zonder inkomen hebben zij niets anders om hun kinderen mee te voeden”, zegt een marktkoopvrouw. In maart moest zij haar kraam al een keer sluiten en nu zit ze opnieuw zonder werk. De regering heeft arme huishoudens een eenmalig voedselpakket en drie geldsubsidies van 15 dollar (zo’n 12,50 euro) aangeboden, maar veel gezinnen vinden dat onvoldoende.
Volgens de Wereldbank zal armoede in de regio’s Oost-Azië en de Stille Oceaan voor het eerst in twintig jaar toenemen door de gevolgen van de coronapandemie. Zo’n 38 miljoen mensen zullen daar in armoede blijven leven, of er opnieuw in terecht komen.