Corona veroorzaakt immuunreacties die beschadiging kunnen toebrengen aan zenuwcellen in de hersenen. Het gevolg? Deliriums, geheugenproblemen en een verhoogd risico op dementie.
Dat blijkt uit een studie van de Londense universiteit King’s College.
Geheugenproblemen
Volgens professor psychiatrie Manuel Morrens heeft één op de zeven mensen na corona last van aanhoudende klachten zoals concentratie- en slaapproblemen. De wetenschappers kwamen tot de constatering dat bij een bijzondere immuunreactie op het coronavirus de mate waarin hersencellen afsterven toeneemt.
Eiwit IL-6
In het onderzoek komt naar voren dat de niveaus van eiwit IL-6 bij een coronabesmetting meer dan vijftien keer hoger zijn dan normaal. Bij mensen die besmet waren en een delirium hadden was de ILS-6 waarde zes keer zo hoog als bij andere coronapatiënten. Zo’n delirium is een toestand waarbij mensen extreem verward zijn en leidt tot een verhoogd risico op dementie.
Morrens; “Ze hebben aangetoond dat IL-6 een boodschapper is die door immuuncellen wordt uitgestuurd om het immuunsysteem aan te wakkeren, door de bloed-hersenbarrière raakt, een barrière die virussen wel kan tegenhouden. Daardoor wordt het immuunsysteem van de hersenen zelf geactiveerd en wordt er van alles geactiveerd dat niet zou moeten”, vertelt Morrens.
Eén op de zeven mensen met corona heeft last van aanhoudende klachten. Bij één op de drie patiënten met long covid komen symptomen als geheugen- en aandachtsproblemen naar boven. En één op de drie heeft last van slaapstoornissen. Long covid komt vooral voor bij mensen tussen de 30 en 65 jaar. “Deze leeftijdsgroep heeft de aangetaste cognitieve vaardigheid juist nodig voor de uitoefening van hun beroep en je kan de bedenking maken dat bij ouderen de impact op de hersenen vaker onopgemerkt blijft”, zegt Morrens.
Depressie en psychosen
“We zien ook long covid bij mensen die weinig klachten hadden na een coronabesmetting, maar die wel cognitieve problemen krijgen”, zegt Morrens. “Wel is het zo dat hoe forser iemand ziek is geweest, hoe uitgesprokener de psychische klachten kunnen zijn.” Mensen met overgewicht, diabetes of reuma hebben altijd al een meer geactiveerd immuunsysteem. Als zij besmet raken met corona is er sprake van een fellere reactie en een verhoogde kans op forsere aandoeningen.
De lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn niet enkel aan Covid-19 toe te schrijven zegt Morrens. “We leven in onzekere tijden en dus is de toegenomen hulpvraag aan een combinatie van factoren te wijten. Maar Covid-19 speelt daarin zeker een prominente rol.”