Zeven Franse families hebben een rechtszaak aangespannen tegen TikTok vanwege video’s die schadelijke inhoud bevatten, waaronder promotie van zelfdoding en zelfbeschadiging. Deze ouders benadrukken naast de vrolijke kant, ook de donkere kant van het platform.
Franse families spannen rechtszaak aan tegen TikTok: het platform bevat schadelijke inhoud
Twee Franse tienermeisjes maakten een einde aan hun leven na blootstelling aan video’s over zelfdoding op TikTok.
Zelfdoding
Volgens hun families hebben twee tienermeisjes in Frankrijk suicide gepleegd na herhaalde blootstelling aan video’s op TikTok die zelfdoding promoten. Ook andere kinderen werden geconfronteerd met schadelijke inhoud over zelfbeschadiging en eetstoornissen.
De ouders beschuldigen TikTok ervan verantwoordelijk te zijn voor het verspreiden van deze video’s onder minderjarigen. In Nederland, waar de app erg populair is, roept dit vragen op over hoe ouders hun kinderen tegen dergelijke content kunnen beschermen.
Steeds meer gebruikers
Bamber Delver, hoofddocent Nationale Opleiding MediaCoach, ziet dat kinderen steeds jonger zijn als ze TikTok gaan gebruiken. “Voorheen kwamen kinderen eerst via spelletjes zoals Roblox in aanraking met het internet, maar op TikTok zitten nu al 6-jarigen”, vertelt hij aan RTL. “Veel ouders zien het als een dans-app, maar dat is het allang niet meer.” Delver wijst erop dat kinderen gemakkelijk kunnen overschakelen van onschuldige dansfilmpjes naar zware inhoud, zoals oorlogsverslagen uit Oekraïne of persoonlijke verhalen uit conflictgebieden zoals Gaza.
TikTok-expert Joey Scheufler zegt dat het algoritme van TikTok gevaarlijk kan zijn. “Het algoritme kent het sentiment niet, maar gaat op basis van je kijktijd op zoek naar gelijkwaardige content. Als jij er lang naar kijkt, betekent het dat jij die video leuk vindt en dus langer op TikTok blijft. En daar verdienen ze dan weer geld mee. Dat is ook de reden waarom TikTok er weinig aan doet. Dat is het gevaar”, legt hij uit aan RTL.
Blinde vlek
Volgens Delver hebben ouders een grote blinde vlek. “Veel ouders geven een telefoon of tablet om bereikbaar te zijn of omdat hun kind het leuk vindt. Maar zodra het gaat over wat die apparaten nog meer kunnen, hebben ouders vaak geen idee”, zegt hij. De hoofddocent vindt het verontrustend dat ouders online minder alert zijn. “Je kunt de instellingen wel aanpassen om schadelijke video’s te vermijden, maar dan vinden kinderen TikTok niet meer leuk.”
Scheufler verwijst terug naar eerdere incidenten zoals de ‘blackout challenge’ in Amerika, waarbij deelnemers hun adem zo lang mogelijk moeten inhouden. Ook benoemt hij de ‘French scar challenge’ in Italië, waarbij kinderen zichzelf verwonden om littekens te krijgen. Volgens hem draagt TikTok te weinig verantwoordelijkheid. “Ze zeggen dat ze niets aan het algoritme kunnen doen, maar dat klopt niet helemaal.” De expert vindt dat TikTok regels zou kunnen invoeren om schadelijke challenges te beperken, bijvoorbeeld door een maximum te stellen aan het aantal keren video’s worden getoond.
Meer sensatie
Delver vergelijkt TikTok met tv-programma’s zoals het Jeugdjournaal, waar zorgvuldig wordt bepaald wat kinderen te zien krijgen. Op TikTok ontbreekt echter de nodige controle. Hierdoor kunnen kinderen ongefilterde content tegenkomen, wat snel problematisch kan worden. “Het is zo’n grote magneet aan sensatie, daar kun je je als ouders niet tegen weren.”
Scheufler denkt dat rechtszaken zoals die in Frankrijk mogelijk de druk op TikTok kunnen vergroten. “In Amerika mag TikTok zich niet meer volledig achter bepaalde regels verschuilen en moet het meer verantwoordelijkheid nemen.” Hij stelt dat dit invloed kan hebben op hoe socialmediabedrijven omgaan met dit soort content als Frankrijk nu volgt.
Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 113 of ga naar www.113.nl.
Vriendengroep verloor twee vrienden aan zelfdoding en helpt nu anderen te pratenLees ook