Wetenschappers hebben in het zuiden van Australië een fossiel gevonden van een wormachtige diertje dat 555 miljoen jaar oud moet zijn.
Volgens de onderzoekers is het organisme een voorloper van alles met een ‘kop en staart’, meldt het AD.
Fossiel
Het fossiel heet ‘Ikaria Wariootia’, vernoemd naar een monument dichtbij de plek van ontdekking. Onderzoeker Scott Evans van het Smithsonian National Museum of Natural History in Washington publiceerde een artikel over de ontdekking. Hierin vertelt hij dat er bewijs is dat het ‘wormpje’ een voorouder is van de mens.
Volgens hem is het wezentje namelijk een bilateraal, een symmetrisch organisme met een kop en staart. Net als zoogdieren zijn mensen ook bilateralen.
https://www.instagram.com/p/B-GOz6uAqDl/
Doorbraak
De ontdekking van het fossiel is baanbrekend. Zo wordt de evolutie van bilateralen in een eerder tijdperk geschat dan voorheen gedacht werd. “Ze zouden zijn geëvolueerd tijdens de zogenoemde Ediacaran-periode van 571 tot 539 miljoen jaar geleden”, legt Evan in zijn verslag uit.
“Nu we de Ikaria Wariootia echt hebben gevonden, is dat een wetenschappelijke doorbraak. Dit diertje kan de voorloper zijn geweest van alles op aarde met een kop en staart.”