In München is donderdag 13 februari de boeken ingegaan als een zwarte dag: de 24-jarige Farhad N. reed met een witte Mini Cooper in op een groep betogers.
Dertig mensen raakten gewond, een tweejarig kind verkeert in levensgevaar.
Farhad N.
Acht personen zijn “zwaargewond” en tien mensen “middelzwaargewond”. Mogelijk loopt het aantal gewonden nog verder op, omdat niet alle gewonden zich bij de hulpdiensten gemeld zouden kunnen hebben.
Kort na de de aanslag is Farhad N. gearresteerd. Hij zou daarbij “Allahoe akbar” hebben geroepen. De verdachte is nog niet officieel aangeklaagd, maar het onderzoek gaat om 36 keer poging tot moord.
De politie meldt dat de verdachte van Afghaanse afkomst is. De man is een winkelbeveiliger en bodybuilder met duizenden volgers op social media die geradicaliseerd zou zijn.
Verblijfsvergunning
Eind 2016 kwam de man als asielzoeker naar Duitsland. Hij was toen zestien jaar oud. Voor die tijd zou hij in Italië hebben gewoond. In Duitsland werd hij opgevangen door een jeugdzorginstelling en in februari 2017 vroeg hij asiel aan. Maar zijn aanvraag werd afgewezen; hij moest het land uit.
De man gaat echter tegen de beslissing in beroep, wint en krijgt uiteindelijk in 2021 groen licht: hij mag blijven in München.
“Er werd vastgesteld dat hij op dat moment niet uitgezet kon worden, waardoor hij in ons land mocht blijven”, aldus Joachim Herrmann, de minister van Binnenlandse Zaken van Beieren.
In die tijd bouwde hij een leven op in München, ging naar school en vond uiteindelijk werk. N. is een bekende van de Duitse politie. Niet omdat hij een strafblad heeft, maar omdat hij vanwege zijn werk als winkelbeveiliger getuige was van winkeldiefstallen.
Extremistische islamitische boodschappen
Volgens Duitse media radicaliseerde hij de afgelopen jaren. Op social media heeft hij een reeks extremistische islamitische boodschappen geplaatst. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat hij ook verschillende profielen volgt met islamitische inhoud. Toch wil de politie nog niet concluderen dat dit ook meteen een motief is.
De Duitse politie heeft zijn appartement in de chique wijk Solln doorzocht, maar wil daar nog niets over kwijt. Er zijn geen aanwijzingen dat hij lid is van een terroristische organisatie, zoals Islamitische Staat (IS). Ook denkt de politie momenteel niet dat hij hulp heeft gehad bij de aanslag.
Motief?
Volgens aanklager Tilmann heeft de man bekend dat hij bewust op de menigte inreed. Tilmann benadrukt dat de Afghaan legaal in Duitsland was. Het is niet duidelijk waarom N. een vakbondsdemonstratie koos voor de aanslag. Bij de bijeenkomsten waren ook politieagenten aanwezig die snel konden ingrijpen. Ze hebben daarbij schoten gelost, maar de dader niet geraakt.
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier bezocht vrijdagochtend een herdenking voor de slachtoffers en legde samen met lokale politici en vakbondsleden rozen op de plek van de aanslag.