Brussel heeft ook diplomaten in Oekraïne, maar wacht af. “Wij gaan niet hetzelfde doen omdat we nog geen specifieke redenen kennen”, zei Borrell. Hij verwacht later op de dag uitleg van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, die deelneemt aan het overleg met zijn EU-collega’s. Tenzij de Amerikaan “informatie geeft die zo’n stap rechtvaardigt” blijft het EU-personeel in Oekraïne. Zolang het overleg met Rusland loopt “denk ik niet dat we Oekraïne moeten verlaten”, aldus Borrell.
Voorbarig
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf zaterdag aan dat het ook nog geen reden ziet om ambassadepersoneel weg te halen uit Oekraïne. Het ministerie bekijkt en weegt de situatie naar eigen zeggen voortdurend opnieuw af. Oekraïne noemt het in veiligheid brengen van diplomaten voorbarig.
Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en zijn EU-collega’s bespreken de hoogopgelopen spanningen rond Oekraïne maandag in Brussel. Ze zijn volgens Borrell “ongekend eensgezind”, ook al wil bijvoorbeeld Duitsland Rusland veel behoedzamer tegemoet treden dan bijvoorbeeld Polen en de Baltische landen.