Wie deze zomer naar Venetië wil moet vooraf reserveren en entree betalen via een app.
Vol is vol: vanaf 1 juni betaal je entree om Venetië te bezoeken
De gemeente wil op deze manier de fragiele stad beschermen tegen het overtoerisme.
Venetië
Al tijden zoekt de gemeente Venetië naar manieren om de overlast van het massatoerisme te bestrijden. Toegangspoortjes moeten nu uitkomst bieden om de druk op de fragiele stad te verlichten. Vanaf 1 juni moet je van tevoren een bedrag betalen om Venetië binnen te komen, variërend van drie tot tien euro per persoon. Afhankelijk van de dag waarop je de stad wil bezoeken. Tijdens carnaval is de toegang hoger dan op een gewone doordeweekse dag in oktober. Met een reservering wil het gemeentebestuur voorkomen dat Venetië te vol wordt. Het geld is bestemd om dagtoerisme te financieren.
Venetië zucht al jaren onder de druk van de enorme hoeveelheid dagjesmensen die de stad bezoeken. In 2019, het drukste jaar ooit, persten zich 23 miljoen toeristen door de smalle straatjes. Dagjesmensen kosten de gemeente Venetië geld. Ze geven relatief weinig uit – nemen vaak zelf broodjes mee – , maar gooien wel hun rommel weg in de stad en maken gebruik van de toiletten. Met de toegangsprijs hoopt de gemeente Venetië de kosten voor watergebruik en de vuilophaaldienst te dekken.
Toegangspoortjes
Er komen toegangspoortjes bij de belangrijkste ingangen naar de stad, zoals het centraal station en de parkeergarage op Piazza Roma. Met een app op je telefoon kun je laten zien dat je betaald hebt en zwaait het hek open. De toegangsprijs geldt, natuurlijk, niet voor de Venetianen zelf. Ook mensen die in de buurt wonen hoeven niet te betalen. Maar de Venetianen moeten zich wel aanmelden, want vol is vol.
Door de coronapandemie was de noodzaak tot het beperken van het massatoerisme een beetje naar de achtergrond verdwenen. Zoals alle Italiaanse steden was Venetië twee jaar lang zo goed als leeg. Het afgelopen Paasweekend werd het gemeentebestuur weer met de neus op de feiten gedrukt, opnieuw was de stad stampvol. Reden voor de gemeente om haast te maken met de toegangspoortjes.
Overtoerisme
Het overtoerisme is de hoofdoorzaak van de leegloop van Venetië. In de jaren vijftig van de vorige eeuw woonden er nog zo’n honderdvijftig duizend mensen in de stad, nu zijn daar nog iets meer dan een derde van over. Vorig jaar dreigde UNESCO Venetië op de lijst van bedreigd werelderfgoed te zetten, als de gemeente niet meer zou doen de stad te beschermen tegen de overkill aan toerisme.
De toegangspoortjes zijn nu nog op proef, maar vanaf 1 januari 2023 wordt de toegang tot Venetië definitief tegen betaling.
Italianen willen espresso, het zwarte goud, op de WerelderfgoedlijstLees ook